Élet-Stílus

Sárkányvadászat és más izgalmak a négy napra

Római kori tavaszünnep, felfrissülés a megnyitott strandok egyikén, állatkerti sárkánylátogatás, agárdi pálinkázás, fáraókori kincsekkel és preparált holttestekkel csábító kiállítások. Ha már kifutottunk az időből a szervezéssel és a szállásfoglalásokkal, akár egynapos programokban is gondolkodhatunk a hosszú hétvégén. A FigyelőNet tippjei a május 1-jével kezdődő négy napra.

Indul a strandszezon

Az előrejelzések szerint 18-23 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk a négynapos ünnep alatt. Nem is indulhatna jobban a strandszezon. Már május 1-jén birtokba vehetjük a Palatinus és a Dagály strandot, illetve a Gellért fürdő hullámrészlegét. Sőt, akár az esti órákig is élvezhetjük a strandolást a hosszabbított nyitva tartásnak köszönhetően. A jegyárak drágulásától pedig nem kell tartani: családi belépővel, kedvezményes úszóbérlettel, olcsóbb gyerekjeggyel, valamint féláras napokkal várják a fürdővendégeket a budapesti strandok az idei strandszezonban.
Bővebben a strandszezon indulásáról és az árakról>>>

Fel a tógát!

A négynapos hosszú hétvége alatt érdemes ellátogatni a Tác melletti Gorsiumba, amely Közép-Európa legnagyobb római korral foglalkozó Régészeti Parkja. A régészek által feltárt római kori település kőemlékekkel, sírkövekkel és 1 200 fő befogadására alkalmas, görög-római színháztérrel várja május 1-4. között a tavasz köszöntésére az érdeklődőket.

Az antik Floralia ünnepe színes programokat kínál az odalátogatóknak, akik a korhű ruhákba is bebújhatnak. Többek között kézművesvásár, római kori táblás játékok, római ételek kóstolása, lovagoltatás és sétakocsizás, korhű jelmezes bemutatók szerepelnek a programpalettán. Ráadásul egy antik színdarab is megelevenedik az ókori színháztéren: Aristophanes Nőuralom című komédiáját élvezhetik délutánonként a programsorozatra érkezők.

Sárkányvadászat

Igaz, hogy már elmúlt Szent György napja, viszont a hosszú hétvége kiváló alkalomnak ígérkezik egy kis állatkerti sárkányvadászatra. Egy hete ugyanis ritkaságszámba menő hüllő érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe a Chesteri Állatkertből: a komodói sárkány. Magyarországon, sőt egész Európában is csak tizenkét olyan állatkert akad, amelyik ezt a ritka állatfajt bemutatja. A komodói varánusznak is nevezett hüllő vadon csak Indonézia néhány szigetén fordul elő.

Az Irwin névre keresztelt komodói varánusz mellett a városligeti intézmény számos újdonsággal várja az odalátogatókat: újvilági ízeltlábúakkal, medúzákkal, valamint tatukkal. Sőt, az emberszabású majmok új kifutóját is meg lehet csodálni. Míg a Fővárosi Állatkert új állatfajokkal gazdagodott, addig a Nyíregyházi Állatparkot a „gólya látogatta meg” számos alkalommal, április folyamán ugyanis nyolc kisállat (selyemmajmok, gyűrűsfarkú makik és Humbold-pingvinfiókák) született.
Bővebben az Állatkert új szerzeményéről, a komodói sárkányról>>>
Bővebben a Nyíregyházi Állatpark kisállatairól>>>

Irány a strand, a sárkányvadászat vagy a gorsiumi Floralia

Irány a strand, a sárkányvadászat vagy a gorsiumi Floralia

Sör helyett pálinka vagy bor

A hagyományos május 1-jei virsli-sör kombinációt az idén mással is helyettesíthetjük. Erre kínál megoldást a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Pálinka- és Borfesztivál. A május 1-4-i rendezvény hagyományteremtő kezdeményezésnek indul abból a célból, hogy bemutassa többek között a Velencei-tó gazdag halállományát és a híres agárdi pálinkát.

A fesztiválra ellátogatók nyílt napon vehetnek részt az agárdi pálinkafőzdében és a Simon pincészetben. Ha pedig a pálinka és borkóstolás mellett megéheznének, akkor számos módon (például lében, -sütve, -roston) elkészített halfogásokat és vadétkeket kóstolhatnak. Sőt, amíg a felnőttek horgászcikkek és kézműves-termékek között nézelődnek és kipróbálják a rodeóbikát, addig a gyermekekre vadászkutya- és solymászbemutató, valamint pónilovaglás vár.

Fáraókori kincsek, preparált holttestek

Ha a hosszú hétvége alatt éppen Bécs vagy Manchester felé vennénk az irányt, akkor érdemes a gazdag kiállítási kínálatukból csemegézni. Amennyiben el akarjuk kerülni a fociszurkolók tömegét, akkor most ajánlatos betervezni egy kis városnézést az osztrák fővárosban, mert június 7-től a futball-Eb fogja uralni. Bécs többek között Oskar Kokoschka (a Belvedere-ben), Tutankhamon- (a Museum für Völkerkunde-ben), valamint Giuseppe Arcimboldo-tárlattal (a Kunsthistorisches Museumban) várja a látogatókat.

A világszerte híres-hírhedt német boncmester, Günther van Hagens preparált holttesteket bemutató kiállítása (Body Worlds) ezúttal a manchesteri Tudományos és Ipari Múzeumban látható. Hagens kollekciói 1995 óta turnéznak a világban, és eddig több mint 25 millióan látták az emberi holttestekből készült, élethelyzetekbe beállított preparátumokat. Ha fel akarjuk fedezni az emberi test szépségét, akkor ne hagyjuk ki a kiállítást, amely a tervek szerint 2010-ben hazánkban folytatja körútját.
Bővebben (és képgalériával) a Body World kiállításról>>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik