Gazdaság

MÉLYPONTON AZ ARANY ÁRA – A bányák ázsiója nem csökken

Miközben három éve nem látott mélységeket tesztel az arany ára, a bányák ázsiója nem csökken – erre utal két nagy társaság rivalizálása egy észak-amerikai bánya megszerzéséért.

Egyes európai központi bankok növelték aranyeladásaikat – jelezte legutóbbi elemzésében a Gold Fields Mineral Services (GFMS). Bár néhány érintett hivatalosan cáfolta az eladási szándékokról szóló híreket, a GFMS adatai szerint 1996 második felében e kör 123 tonna aranyat dobott piacra, egész évben 208 tonnát, míg 1995-ben 186, 1994-ben pedig 90 tonnát tettek ki eladásaik. Az elmúlt évben piacra dobott mennyiség meg sem közelíti az 1993-as szintet, amikor 478 tonnától szabadultak meg a trezorok; a legnagyobb mértékben Hollandia jegybankja járult hozzá a kínálathoz.

A mostani eladási hullámot a GFMS szakértője, Stewart Murray a maastrichti kritériumok teljesítésével hozza összefüggésbe, figyelmeztetve arra, hogy a folyamat nem áll meg, hiszen ez a legegyszerűbb módja a deficitcsökkentésnek.

A bankok és a nemzetközi pénzintézetek páncélszekrényei jelenleg 35 ezer tonna aranyat rejtenek. A legnagyobb készlettel, 8140 tonnával az Egyesült Államok rendelkezik. A Nemzetközi Valutaalap birtokában 3217 tonna van.

A sárga fém unciánkénti ára, az 1996 eleji 416 dollár után, ez év elején mélyrepülésbe kezdett: múlt csütörtökön 354,90 dollárig zuhant Londonban.

E hírrel egy időben röpült világgá az információ, miszerint az észak-amerikai Santa Fe Pacific Gold aranytermelő megszerzéséért rivalizál két nagy bányatársaság: a Newmont Mining, valamint a Homestake Mining. A Homestake ajánlata 2 milliárd dollárról szólt, a Newmont 2,2 milliárdot kínál. Ha az üzletet nyélbe ütik, az új társaság Észak-Amerika legnagyobb aranykitermelője lesz 50 millió unciás aranytartalékkal és évi 3,6 millió unciás kitermeléssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik