Gazdaság

BRIT KAMATEMELÉS – Túlbiztosítás

Az alapkamat 0,25 százalékpontos emeléséről döntött az elmúlt héten a brit jegybank. A lépést bíráló egyes vélemények szerint a sorozatos szigorítással a monetáris irányítók gerjesztenek inflációs nyomást. A Nemzetközi Valutaalap még a kamatemelést megelőzően zárta le a hét végén publikált országjelentését, amelyben elismerőleg szólt a szigetország gazdaságának aktuális állapotáról, ám egyúttal figyelmeztetett a túl nagy hazai kereslet és a túl erős font veszélyeire.

Az emelés után 7,25 százalékos új brit alapkamat igazolni látszik azok véleményét, akik szerint a jegybank – az általa túlfűtöttnek ítélt brit gazdaság lehűtése érdekében – meg sem akar állni a 8 százalékos kamatszintig. A mostani emelés az ötödik volt azóta, hogy tavasszal a Munkáspárt került hatalomra.

A konzervatív ellenzék – és személy szerint Kenneth Clarke, az utolsó tory kormány volt pénzügyminisztere – éles bírálattal illette a Labour intézkedését, mondván: a jegybank, természeténél fogva, mindig is túlbiztosításra fog törekedni, s ez gyakori kamatemelésekkel jár majd. A bírálók egyelőre igazolva érezhetik magukat, hiszen a választások után bejelentett jegybanki reform óta a központi pénzintézet eddig már 2,25 százalékponttal emelte az alapkamatot, amely májusban még 5 százalék volt. Mindez jócskán megnövelte a milliók által fizetett jelzálogkamatokat, tehát a lakás- és háztulajdonosok törlesztési terheit.

Nagy-Britannia a háború utáni évtizedek legrobosztusabb gazdasági növekedésének időszakát éli az utóbbi két évben, és a jegybank úgy véli: ez máris érzékelhető inflációs nyomást támaszt a gazdaságban. A 12 havi fogyasztói árindex szeptemberben 3,6 százalékos volt. A bírálók azonban rámutatnak, hogy a kamatemelések miatt növekvő jelzálogkamatokat nem számítva az árszint valójában csökkent, és a 12 havi drágulás nem sokkal haladja meg a kitűzött felső határt. Az inflációs nyomást tehát maga a Bank of Ingland kelti, a kamatok emelgetésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik