Gazdaság

RICHTER GEDEON – Csúcsra járatva

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. közel 200 milliárd forintos piaci értékével a Budapesti Értéktőzsde második legnagyobb kapitalizációjú vállalata (a Mol után), s egyben a legnagyobb hazai gyógyszergyártó cég. A társaság a tavalyi évben is a várakozásoknak megfelelő stabil növekedést produkált: az árbevétel 34,2 százalékkal 36,8 milliárd forintra, az adózás előtti eredmény 43,9 százalékkal 11,4 milliárd forintra nőtt 1995-höz képest.

A vállalat a magyar gyógyszerpiac második legnagyobb szereplője volt tavaly 9,8 százalékos (12,1 milliárd forintos) részesedésével. A cég igazi vonzerejét azonban dinamikusan növekvő exportpiacai jelentették: az árbevétel mintegy kétharmadát kitevő külföldi eladások 10,5 százalékkal 165,4 millió dollárra (24,6 milliárd forintra) emelkedtek. A társaság kiterjedt piaci hálózatán belül kitüntetett figyelmet érdemel a Független Államok Közössége, az exportárbevétel közel felét tavaly ez a térség adta.

A ma még mind gazdaságilag, mind politikailag nagy bizonytalansági tényezőket rejtő orosz piacon a Richter vezető pozíciót vívott ki, a vállalat további növekedésének ez kulcsfontosságú eleme lehet. A piac lehetőségeinek jobb kihasználása érdekében a Richter vegyes vállalati formában egy új gyártóegységet épít Oroszországban, ez várhatóan idén megkezdi működését.

Az orosz politikai-, gazdasági válság esetleges kiszélesedése, súlyosbodása komoly károkat okozhat a cégnek – jelen pillanatban tehát ez a legfontosabb kockázati tényező.

A Richter Rt. más piacokon is tovább próbálja erősíteni pozícióit. Ezek közül a legfontosabb Kelet-Európa, és a távol-keleti térség.

A cég eredményességében igen fontos szerepet játszik, hogy több saját fejlesztésű, a piacon már bevezetett hatóanyaggal, készítménnyel rendelkezik. Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend a Cavinton, valamint a fogamzásgátló termékek.

A társaság részvényeinek megítélését tovább javítja az a tényező, hogy a magyar gyógyszergyártók közül az egyetlen független cég, mivel meghatározó szakmai tulajdonossal nem rendelkezik. A szavazó joggal rendelkező részvények közel 39 százaléka jelenleg állami tulajdonban van, ezt középtávon sem tervezik 25 százalék alá csökkenteni. A vállalatban meghatározó részesedést szerezni kívánó konkurencia dolgát az alapszabályban rögzített szigorú kritériumok is nehezítik. Hosszabb távon persze elképzelhető, hogy a nemzetközi gyógyszerpiacra jellemző vállalatfelvásárlási, -összeolvadási láz a Richtert is eléri.

Jelenleg a májusra tervezett, alaptőke-emeléssel egybekötött állami részvényértékesítés előkészítése folyik. Az még nem ismert, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. a 25 százalékos részesedése fölötti papírjainak mekkora részét kívánja értékesíteni.

A Richter Rt. törzsrészvényeinek árfolyama a magyar gazdaság és a cég egyre kedvezőbb megítélésének köszönhetően a tavalyi év folyamán több mint 200 százalékkal nőtt, s 1996 végére megközelítette a 10 000 forintos álomhatárt. Az év eleji tőzsdei fellendülés következtében az emelkedés folytatódott, az árfolyam 12 600 forinton érte el csúcspontját. A február végén, március elején elkezdődött korrekció a papírt több mint 10 százalékkal visszavetette, lapzártakor 10 860 forinton állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik