Közélet

Folytatódik a homokzsákos harc

árvíz vas megyében (árvíz, )
árvíz vas megyében (árvíz, )

Hol a belvíz, hol az árvíz próbál utat törni. Több tucat településen védekeznek még.

A vízügy, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszervezetek, a közút és az önkormányzatok emberei közös erővel igyekeztek útját állni a víznek hétfőn is. Csaknem hétszázan küzdöttek az árral, szivattyúk dolgoztak, és majd’ 7300 homokzsákot küldtek a „harcmezőre”. A legtöbb helyen javult a helyzet az előző napokhoz képest, de ismét csapadék várható, ami a víz javára billentheti a mérleget, további területek eshetnek a víz fogságába.

Települések tucatjai küzdenek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg hat megye 15 településén árvíz, 12 megye 48 településén pedig a belvíz ellen kell védekezni. A belvíz által leigázott területek nagysága 145 ezer hektárra rúg, ez jóval több, mint két nappal ezelőtt. 12 vízügyi igazgatóság 15 szakaszán elsőfokú, 43-on másodfokú, további 9 szakaszon pedig már harmadfokú készültség van érvényben.


Fotó: MTI / Varga György

A magyarországi folyószakaszokon jelenleg 1367 kilométer hosszon – a Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, Zagyva és a Zala szakaszain – elsőfokú,  298 kilométeren – a Hortobágy–Berettyón és a Taktán  – másodfokú, 141 kilométer hosszúságban pedig  – az Ipolyon, a Zagyván és a Fekete-Körösön – harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett folyik a védekezés.

Nem éppen az ünnep jegyében telt a hétfő Lovászi és Ipolytarnóc lakóinak, 24-en kénytelenek voltak elhagyni otthonukat.  Közülük tízen a délutáni órákban visszatérhettek.

Mindenhol tűzoltó, mindenhol szivattyú

Baranya megyében három településen kellett árvízi védekezést folytatni, elzárt település szerencsére nincs, senkit nem kellett otthonából kitelepíteni. A tűzoltókat összesen 33 helyszínre riasztották a hétvégén, az esetek zömében vizet szivattyúztak, de volt, hogy megsüllyedt épületekhez és beszakadt pincékhez is vonulniuk kellett. A legtöbb vízkárt Szigetvár, Sásd és Komló térségéből jelentették.

Bács-Kiskunban ennél egy kicsit nyugodtabban telt a nap, két településen kell jelenleg védekezni a belvíz ellen, Kunszentmiklóson és Tiszaugon. A készültség itt másodfokú. A Tisza Bács-Kiskun megyei szakaszán összesen 29,4 kilométer hosszon van – egyelőre elsőfokú – készültség az árvíz miatt.

Békés megyében öt településen rendeltek el belvízvédelmi készültséget. Egy szakaszon elsőfokú, hat szakaszon másodfokú, négy további szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az árvíz ellen hat folyószakaszon elsőfokon, kettőn pedig harmadfokon védekeznek.


Gátőrház a Berettyó partján
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A Takta folyó inérhát–taktaföldvári szakaszán, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnap reggel óta a teljes hosszon másodfokon védekeznek az árvíz ellen, és ugyanez a helyzet a Sajó bánréve–felsőzsolcai és a miskolc–sajópüspöki szakaszán is. A Sajó áradása miatt Vadnán, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren a belterületi vízelvezető árkok zsilipjeit hétfőn lezárták, Kazincbarcikán a belterületi vizek átemelését két szivattyúval végzik. A folyó áradása miatt a megyében három útszakaszt kellett lezárni.

Csongrád megyében két településen elsőfokú, egy településen másodfokú belvízi védekezés folyik, szakaszos üzemben szivattyúznak.

Hat településen folytatnak árvízi védekezést Fejérmegyében. Gánt  polgármestere harmadfokú belvízvédelmi készenlétet, míg a Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán a mellékvízfolyásokon jelentkező, emelkedő vízszintek miatt az illetékes vízügyi igazgatóság másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van Székesfehérváron is. Zámoly két utcájában több lakóházat is veszélyeztet a víz. Gánton korábban öt épületet fenyegetett a víz, ezeket homokzsákokkal védték meg. Szabadbattyánban földgátakkal tették ugyanezt. Székesfehérváron a Székely utca egy szakaszán kellett intézkedni, ehhez kétszáz homokzsákra és négy szivattyúra volt szükség, ezekkel vízátemelést végeztek. A Szent László-patak és a Váli-víz vízszintje tetőzés körüli szintet ért el, de nem öntött ki. A megyében egy lezárt út van, a Fehérvárcsurgót a 81-es úttal összekötő két kilométeres szakasz.

Győr-Moson-Sopron megyében négy településen folytatnak árvízi, két településen pedig belvízi védekezést. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a kisvízfolyásokon árhullám vonul le, emiatt a megye területén a Cuhai Bakony-éren helyi vízkárelhárítási készültséget kellett elrendelni. A befogadók magas vízállása miatt több belvízvédelmi szakaszon is belvízvédelmi készültség van érvényben. A belvízzel elöntött területek nagysága a megyében 16 ezer hektár, több szivattyútelep üzemel, két utat pedig le kellett zárni.


Víz alatt a Bodrogköz
Fotó: MTI / Balázs Attila

A Hortobágy–Berettyó bucsa–nádudvari szakaszán, Hajdú-Bihar megyében másodfokú árvízvédelmi készültség mellett folyik a munka. A belvízzel elöntött területek nagysága meghaladja a 26 ezer hektárt, több mint ötezer hektár vetés, nagyjából ugyanennyi szántó, és több mint tízezer hektár rét-legelő áll víz alatt. Hétfőn a reggeli órákban azért riasztották a tűzoltókat, mert Debrecen több utcájában állt a víz. Tűzoltók vonultak ki. A víz épületeket nem szerencsére veszélyeztetett.

A Tisza Heves megyei szakaszán továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség, a folyó felső szakaszán megállt az apadás. A belvízvédelmi készültség jelenleg másodfokú, valamennyi szivattyútelep működik. A Tarna folyón és mellékvízfolyásain, a felső szakaszon viszont jelentős apadás tapasztalható, az alsó szakaszon tetőzés, stagnálás, lassú apadás is észlelhető. A Zagyva hajnalban tetőzött, a folyón lassú apadás kezdődött. Hatvanban továbbra is elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, két szivattyúval emelik át a vizet.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szolnokon a tiszaligeti körtöltésen jelenleg elsőfokon védekeznek. A megyében a belvíz adja a legtöbb munkát, Jászteleken és Alattyán másodfokú a készültség.

Komárom-Esztergom megyében befejezték a védekezési munkálatokat a Nagyigmándon. A készenlét azonban folyamatos, csakúgy, mint Banán, Bakonybánkon, Ácson.

Miután az Ipoly már apad, javult a helyzet a Nógrád megyében leginkább érintett Ipolytarnócon is. Az otthonából kitelepített két család – ahogy azt említettük – délután visszaköltözhetett otthonába.

Másodfokú készültség van Pest megyében, az Ipoly folyó Ipolydamásd–Letkés védelmi szakaszán, valamint a Zagyva folyó jászfelsőszentgyörgyi védelmi szakaszán. A katasztrófavédelem tűzoltó egységei két helyszínen családi ház pincéjéből vizet szivattyúztak.

Öt Somogy megyei település – Balatonboglár, Balatonőszöd, Szántód, Zamárdi és Ordacsehi – külterületén folytatnak belvízi védekezést. A megyében 315 hektár áll belvíz alatt, nagyobb részen másodfokú belvízvédelmi készültség van, összesen öt szivattyúval védekeznek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három településén (Nyíregyháza, Tiszalök, Nagyecsed) van belvízvédelmi készültség, egy településen védekezési munkálatokra volt szükség.

Tolna vízfolyásainak többsége most már apad, a Kapos Kurdnál stagnál. Lassú áradást a Kapos pincehelyi és a Koppány-patak tamási szakaszán figyeltek meg. A forgalom elől egy útszakaszt zártak le belvíz miatt.


Fotó: MTI / Varga György

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tegnap délután ötkor másodfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán. Vas megyében az elmúlt napokban összesen négyszer kellett az időjárásból adódó helyzetben a tűzoltóknak beavatkozniuk, jellemzően lakóházak pincéjébe betört vizet kellett eltávolítani. A hétvégén több utat is lezártak a vízátfolyások miatt, ezekből mostanra kilenc maradt. További 13 szakaszon csak félpályán  ugyan,  de mehet a forgalom.

Zala megyében a Zala-folyó mostanában tetőzik, a levonuló árhullámok miatt a kisebb vízfolyásokon bizonyos helyeken völgyi elöntésekkel, helyi vízkárokkal kell számolni. A Kis-Balaton vízszintje a lehullott nagyobb csapadékmennyiség miatt és a területen található belvíz miatt megemelkedett, emiatt folyamatosan szivattyúznak. Vasárnap hajnalban a Zala jobb és bal parti védelmi szakaszán, a Keszthely–Hévíz védelmi szakaszán, valamint a Kis-Balaton déli védelmi szakaszán harmadfokú belvízvédekezési készültséget rendeltek el.

Tetőzött a Mura folyó, a Kerka- és a Kebele-patak, a Principális-csatorna, ezeken lassú apadás kezdődött. Lovászi 14 lakóját telepítették ki hétfőn, közülük 12-en befogadóhelyen, ketten rokonoknál, ismerősöknél leltek menedékre. Kedden várhatóan valamennyien visszatérhetnek otthonukba. Pakod, Zalaszentiván, Szécsisziget, Kerkaszentkirály településeken már nincs szükség védekezésre, és jelenleg csak egy út van elzárva a forgalom elől egy felázott töltés miatt.

A helyzet tehát óráról órára változik. Hogy követni tudjuk az árvízzel, belvízzel kapcsolatos történéseket, az időkép.hu elkészítette közösségi árvíz- és belvíztérképét. A fejlesztés még a legelső fázisában van., Egyelőre arra ad lehetőséget, hogy az emberek a térkép releváns pontjára kattintva tölthessenek fel az ár- és belvízhelyzettel kapcsolatos fotókat és kapcsolódó leírásokat, információkat. A készítők úgy vélik, ez segítséget nyújthat a mentésben, kárelhárításban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik