Gazdaság

Készítsünk házi költségvetést!

Miért érdemes költségvetést vezetni a bevételeinkről és kiadásainkról? Mert segítségével pénzügyi helyzetünk alakulását egyszerűen nyomon követhetjük, és könnyebben kézben tarthatjuk pénzügyeinket. Mindez pedig azt a célt szolgálja, hogy reálisabban tudjuk megítélni anyagi helyzetünket.

Ugyan nem mindig biztató az egyenleg, amit a családi költségvetés elkészítése után kapunk, mégis fontos, hogy ne hanyagoljuk el ezt a nem túl sok időt igénybe vevő számítást. Mégpedig azért, mert így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a hó végi pénzhiányt. A családi költségvetés segítségével jobban fel tudjuk mérni, hogy havi bevételeinkből mennyit tudunk tartalékolni, illetve milyen nagyságrendű hitelt tudnánk törleszteni hosszabb távon is.

Készítsünk házi költségvetést! 1

A tapasztalatok szerint mégis kevesen szánják rá azt a kis időt, és nem készítenek semmilyen elszámolást. Mészáros Tibor, a K&H Bank marketing igazgatója szerint nagyon fontos, hogy napi rutinná váljon kiadásaink és bevételeink vezetése. Szerinte már az iskolás korban el lehet sajátítani a tudatos pénzügyi gazdálkodás alapjait. Az iskola már önmagában is tudatosságra nevel: a napi rutin, az órarend mind-mind tervezést igényel, akárcsak a rendszeres sportolás, ahol edzéstervet hajtunk végre, miközben versenyre készülünk. Ezeket a készségeket fordíthatjuk át később a pénzügyeink kezelésére is, aminek éppen olyan természetessé kell válnia, mint ahogy az órarend betartása is az. Az iskolába járáson kívül persze számos olyan célzott program és rajzfilm is van, ami kifejezetten kisebb gyerekeknek szól, és segítségükkel játékosan tudnak a rutinos pénzkezelésre készülni.


De hogyan is készítsük el a költségvetésünket? Első lépésként írjuk össze havi bevételeinket, és kiadásainkat! A bevételek közé tartozik a rendszeres munkavégzésből származó nettó bér, a társadalmi juttatások (családi pótlék, a nyugdíj, a gyes és a gyed), valamint az egyéb jövedelmek, mint a különmunka, a prémium, vagy a kamat. A kiadási oldalon pedig a közel állandó költségek mellett, amit mondjuk a rezsi vagy a biztosítások jelentenek, fontos, hogy ne feledkezzünk meg a megélhetési költségekről sem. Ez talán a leginkább befolyásolható összeg, hiszen az étkezés, a ruházkodás, a sport vagy a szórakozás tartozik ide.

Készítsünk házi költségvetést! 1

A bevételi és kiadási oldal összevetése alapján egyértelműen látni fogjuk, hogy egy hónapban mennyivel költöttünk kevesebbet (vagy többet!) az adott havi jövedelmünknél. A költségvetés tehát egyértelműen megmutatja, hogy a rendszeres kiadásokon felül marad-e pénzünk, és ha igen, mennyi. A fennmaradó összegből érdemes nyaralás, karácsonyi vásárlás céljából havonta valamennyit félretenni, valamint, ha később hitelt szeretnénk felvenni, általában ehhez is szükség van „önerőre”, tehát a hitelfelvétel előtt megtakarított pénzzel kell rendelkeznünk.

Váratlan kiadások pedig – akár van hitelünk, akár nincs -, bármikor előfordulhatnak: közbejöhet egy betegség, esetleg átmeneti munkanélküliség, ezért fontos, hogy mindig legyen biztonsági tartalékunk, ami a nehéz hónapokon átsegít!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További cikkek a témában: www.mindenapipenzugyeink.hu

Olvasói sztorik