Gazdaság

Harminc év körüli, kétgyermekes pár

Pozíció

A család Óbudán, egy háromszobás, társasházi lakásban él

Készpénzvagyonuk 3 millió forint

Havi nettó jövedelmük 200 ezer forint, tartozásuk nincs

Egy Suzuki Swiftet mondhatnak magukénak

CONCORDE

Egyszeri díjas unit-link biztosítás (66 százalék) Magyar részvényalap (17 százalék) Nemzetközi részvényalap (17 százalék) Belépés önkéntes nyugdíjpénztárba

A cég szerint ilyen helyzetben vállalják a családok a lehető legkisebb kockázatot, így a tőzsdézés a legkevésbé sem ajánlható. Ez a pár tartsa pénze nagy részét biztonságos, ámde rugalmas helyen, és számoljon azzal, hogy a helyzet nem csak előnyére változhat. Harminc körül már érdemes a nyugdíjra is gondolni, ezért célszerű előtakarékoskodni egy önkéntes nyugdíjpénztárnál (ezek hozamairól lásd táblázatunkat az 56. oldalon), a havi nettó 200 ezer forintos jövedelemből erre jut is. Ha az elkövetkező 35 évben havi 6 ezer forintot befizetnek, a végösszeg 4 százalékos reálhozam mellett mai értékén 6 millióra gyarapodhat, és a rákövetkező évtizedre 60 ezer forintos járadékot biztosíthat. A cég emellett unit-link életbiztosítást javasol, amivel a befektetési “igény” is kielégíthető, hiszen az ehhez kapcsolódó alapok választásával az ügyfél azért “játszhat” (unit-link biztosításhoz kapcsolódó alapok hozamáról lásd táblázatunkat az 57. oldalon). Kötvényalap választása volna üdvözítő, a készpénzvagyont pedig tegyék befektetési alapokba, részvénybe és kötvénybe – magyarba és nemzetközibe vegyesen.

MKB

Nyílt végű állampapír befektetési alap (65 százalék) bankszámla (35 százalék) Folyamatos díjas életbiztosítás szülőknek és gyerekeknek Belépés önkéntes nyugdíjpénztárba

Önkéntes nyugdíjpénztári tagság mellett a szülőknek életbiztosítási szerződés kötését is javasolja a bank, sőt, e tekintetben a gyermekekre is gondol: elérési életbiztosítást tanácsol. Ez bizonyos időszakra szól, általában úgy kötik, hogy a gyerek iskoláztatásának valamelyik pontján (az általános vagy a középiskola végén) járjon le. Mindezt pedig azért, mert bár a család anyagi helyzete rendezett, a biztonsági tartalék megteremtésére elegendő, többre viszont nem, tehát – e biztosítások révén – értékállóságra kell törekedni.

OTP

Állampapír (60 százalék) Külföldi részvényalap (40 százalék)

E család portfólióját illetően az OTP is a kockázat minimalizálása érdekében állampapírokat és részvényeket, pontosabban ezekből “szerveződött” befektetési alapokat javasol. Ebben a korban is bármikor szüksége lehet a családnak a pénzére, így viszonylag likvid eszköz tartását tanácsolják. A részvényalapok közül pedig a nemzetköziekre voksolnak, ott ugyanis egyenletesebb a teljesítmény: a hozamok kiegyensúlyozottabbak, mint a hazai részvényeket tartalmazóknál.

A táblázatot 1996 májusával kezdődő adatokból állítottuk össze, mivel akkorra már megjelent a Budapesti Értéktőzsdén a legtöbb ma is ott lévő nagy cég. A teljes időszakra számított árfolyam-emelkedés értékeléskor figyelembe kell venni, hogy a kockázatmentesen elérhető hozam, amelyet az állampapír-piaci hozamok nagyságával szoktak meghatározni, 100 százalék körüli volt. Vagyis az árfolyamok megduplázása csupán annyit jelent, hogy sikerült lépést tartani az állampapírpiaccal. Ehhez hasonlóan a rizikómentesen megszerezhető hozam 1997-től 180, 1998-tól pedig 143 százalék. Nem számoltunk az egyes társaságok által fizetett osztalékkal (ami jelentősen befolyásolhatná az egyes részvények által elért hozamot), csak az árfolyamnyereséget vettük figyelembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik