Gazdaság

SZABÓ FERENCCEL

Múlt héten a parlament megválasztotta az új köztársasági elnököt. Milyen érzést váltott ki Önből az elnökválasztási procedúra?

– A parlamenti szavazást állampolgárként érdeklődéssel figyeltem, s szomorúnak tartom, hogy a harmadik fordulóra is sor került. Az előzetes nyilatkozatok remélni engedték, hogy a képviselők túlnyomó többsége Mádl Ferenc mögé áll, hiszen csak a MIÉP fogalmazott meg kifogásokat a személyével kapcsolatban. Az igazán érdekes kérdés az, kik és miért szavaztak Mádl ellen. Erre azonban feltehetőleg csak évtizedek múlva kaphatunk választ, ha a mostani parlamenti képviselők megírják emlékirataikat.

– Ugyancsak a múlt hét politikai eseménye, hogy a mezőgazdasági termelők kivonultak az utakra tiltakozni. Jogosnak tartja ezt a megmozdulást?

– Az ilyesfajta demonstrációkat a tiltakozás végső formájának tartom, szerintem minden érdekcsoportnak nagyon meg kellene gondolnia, mikor nyúl ehhez az eszközhöz. A felvonulások és tömeges tüntetések azonban sajnos egyre inkább a mindennapok részévé válnak és így inflálódott az érdekérvényesítésnek ezen eszköze. A múlt heti kétnapos forgalomlassító demonstrációról azonban érdemben nem sokat tudok, sőt általában nehéz képet alkotni laikusként a mezőgazdaság problémáiról, mert az érintettek zömmel ideológiai töltetű üzeneteket fogalmaznak csak meg.

– A kormány is mintha gazdasági érvek helyett ilyeneket vetne be egyebek mellett a gyógyszerárról folyó vitában is…

– E kérdésről, érintettként, lényegesen többet tudok mondani, s a gyógyszerárról folytatott polémiában is elmondható, hogy az igazság valahol a két oldal között van. Annyi azonban tény, hogy a gyógyszerkassza már évek óta alultervezett, a magyarországi gyógyszerárak az uniós átlagnak csak 60 százalékát érik el, s az egészségbiztosító árak meghatározásánál még mindig 235 forintos dollárral számolnak. Egyes magyar termékek ára pedig oly alacsony, hogy valóban egyre kevésbé éri meg a gyártásuk. Mindez elég indok a gyógyszergyártók számára, hogy magasabb árakat próbáljanak érvényesíteni. Az is igaz másfelől, hogy az egészségügyi kiadások az elmúlt években világszerte elszaladtak, s az unióban is azon vannak, hogy csökkentsék a tb-kiadásokat.

– A kulcskérdés most persze az: érdemes-e otthon bekészletezni. Lesz-e emelés július elsején?

– Ezt a kérdést mi is naponta nyolcszor tesszük fel magunknak, és nem tudjuk rá a választ. Az elmúlt évek gyakorlatából kiindulva azt hiszem, hogy az utolsó pillanatban megegyezés születik a gyártók és a kormány között.

– A kormány más területeken is próbál beleszólni az árképzésbe. Mintha elege lenne a politikának a piacgazdaságból.

– Nyilván a benzinárra gondol. Őszintén mondom, irigylem a Molt, hogy az olajár világpiaci tendenciáira gyorsan tud reagálni. Talán rá kellene bízni a gyógyszer-kereskedelmet is a Molra… Félretéve a viccet: meg tudom érteni, hogy a kormány szeretné, ha nem szaladnának el az árak és az infláció tovább csökkenne. Azt azonban hamar be kell látnia a politikának, hogy erre csak nagyon korlátozottan van lehetősége.

– Bill Gates is ezt mondta. Szerinte sem volt oka az igazságügyi minisztériumnak eljárást indítania ellene. Most meg itt az elsőfokú ítélet: feldarabolás. Nincs ennek a döntésnek tanulsága Magyarországon is?

– Már hogyne lenne. Például a Gazdasági Versenyhivatal működését jogszabály-módosításokkal kellene segíteni, hogy valóban meg tudjon felelni azon elvárásoknak, amelyeket az ilyen hivatalokkal szemben világszerte támasztanak. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a törvényi hiányosságok miatt a piaci verseny védelmét egyre nehezebben tudja ellátni a versenyhivatal.

– A verseny nemcsak az üzleti életben fontos, a sportnak is lételeme a versengés. Szombaton megkezdődött az Euro2000. Úgy tudom nem közömbös számára ez a sportág.

– Valóban focirajongó vagyok, s mint ilyen, nagy várakozásokkal nézek az Eb hátralevő szakasza elé. A legnehezebb az első két hét, a csoportmérkőzések ideje, amikor meglehetősen problémás a napi két meccset beleilleszteni az amúgy is zsúfolt naptáramba.

– Magyarország nincs kinn az Eb-n. Van-e kedvenc csapata?

– Az 1974-es világbajnokság óta Hollandiának drukkolok, ha nincs magyar válogatott a mezőnyben. Sajnos azt hiszem, még jó ideig a hollandokat kell buzdítanom a nemzetközi tornákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik