Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Esély a tartós hosszra

Megalapozottnak tartja az IE-New York Broker Rt. elemzője a napokban tapasztalható erős optimizmust, szerinte az árfolyam-emelkedés nagy eséllyel a jövő év elején is folytatódik. Mindezt Bónis Miklós azzal magyarázza, hogy a magyarországi makroadatok élénk gazdasági növekedésről és stabilizációról tanúskodnak. Még kedvezőbbé teheti a befektetői megítélést a magyar országstatisztikáknak más kelet-európai országokéval való összehasonlítása.

A piaci szakértő azonban arra is figyelmeztet, hogy az elmúlt hetekben több részvény is jelentősen túlteljesítette az átlagos piaci árfolyam-növekedést, mely papírok közül néhányat érdemes lehet elkerülni. Az említett részvények esetében ugyanis az árfolyamok elérték a társaságok fundamentális értékeinek megfelelő szinteket.

E két szempont alapján került kiválasztásra az ajánlott portfólió, ezt tükrözi a viszonylag magas – 60 százalékos – részvény-arány és a konzervatív részvényválasztás. Talán a Matáv magas súlya nem indokolt a fenti gondolatmenet alapján, de magas likviditása és kapitalizációja miatt e társaság az erős emelkedés ellenére továbbra is első számú célpontja lehet a beáramló külföldi tőkének. A Démász szerepelését az indokolja, hogy véleménye szerint január végétől folyamatosan előtérbe kerülhetnek azok az alacsony kockázatú, magas osztalékot fizető papírok, amelyek kimaradtak az év végi emelkedésből. Az Egis főként a Richterhez viszonyítva csábító, a BorsodChem pedig lehetséges csehországi akvizíciói révén kerülhet a figyelem középpontjába. A portfólióban 15 százalékkal részesednek a kockázatosabb részvények – a NABI és a Synergon. Az IT társaság papírjai az elemzői vélemény szerint alulértékeltek, hiszen a vállalat a következő években visszaszerezheti 1999-ben kiesett jövedelmeinek jelentős részét.

A portfólióban szereplő állampapírok átlagos futamideje 2,4 év körüli, mert az IE-New York Broker számításai szerint a 2 és 3 év közötti átlagos futamidő mellett várható a legnagyobb hozamcsökkenés. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik