Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Szép a nagy

Azon kisbefektetőknek ajánlja portfólióját Légrádi Zoltán, az OTP Értékpapír Rt. elemzője, akik legalább az év végéig meg kívánják tartani papírjaikat, nem érnek rá napi szinten foglalkozni befektetéseikkel, azonban szeretnének részesedni a részvénypiac által hosszabb távon nyújtott magasabb hozamból, és ezért némi kockázatot hajlandók vállalni.

A kedvezőtlen külső körülmények hatására a magyar részvények teljesítménye lényegesen gyengébb, mint a régióbeli versenytársaké, így nemzetközi összehasonlításban az árfolyam/egy részvényre jutó eredmény (P/E) alapján is alulértékelt számos papír. A 60 százalékos részvényhányad annak a bizalomnak a jele, hogy ez az alulértékeltség hosszú távon nem maradhat fenn. A koszovói válság rendezésének előrehaladtával a külföldi befektetők figyelme feltehetően ismét a magyar részvények felé fordul. Ennek haszonélvezői elsősorban a magas tőzsdei kapitalizációval, továbbá stabil belföldi piaccal rendelkező vállalatok lesznek. Első helyen a Molt kell kiemelni, amelynek árfolyamára igencsak negatívan hatott a délszláv konfliktus. A jugoszláv finomítói kapacitások megsemmisítésének következtében viszont a következőkben jelentős szerephez juthat a társaság.

Az OTP esetében a jó eredmények nem tükröződnek a jelenlegi árban. A Matáv a távközlési piac liberalizációját követően is stabil piaci pozíciókkal, kiemelkedő értékteremtő képességgel fog rendelkezni.

A Pick alacsony, 5 körüli P/E-mutatóval forog a piacon. A társaság a rövid távú húspiaci botrányok ellenére igen jó kilátásokkal bír, a minőségi termékek piacán erős pozíciókkal és közkedvelt márkanevekkel (Pick, Herz) rendelkezik. A kisebb papírok közül a háború befejezése a Danubius árfolyamának adhat leginkább lökést, tekintettel a turizmus fellendülésére. A rövid távú diszkont kincstárjegyre a könnyű hozzáférhetőség miatt esett a választás, az a nehezebb tőzsdei időszakban is likviditást biztosít a portfóliónak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik