Gazdaság

GARAGENT – Feltámad egy alvópapír?

A magyar tőzsdén már jó néhány részvény vált illikviddé a tőzsdei bevezetést, illetve a nyilvánost kibocsátást követően. Az ebben a cipőben járó Garagentnek most azonban jó esélye van arra, hogy visszatérjen a likvid papírok közé. A cégbíróság május végén már bejegyezte a társaság alaptőke-emelését és névváltoztatását. A Garagent Excel alaptőkéje 2 milliárd 349 millió forintra nőtt a korábbi 381 millió forintról. A feltőkésítést a szingapúri Excel csoport hajtotta végre, a befolyt pénzből pedig a szerszámgépgyártással és kereskedelemmel foglalkozó Excel magyarországi vállalatait veszi meg a Garagent Excel. A tervek szerint a társaság holdinggá alakul, a rendkívüli közgyűlést egyébként július 12-re hívták össze, és nyáron indul a zárt körű részvényértékesítést megelőző road-show. Ezt követően még ezen az őszön sor kerülhet egy alaptőke-emeléssel egybekötött nyilvános kibocsátásra.

A “régi” Garagent valamivel több mint 50 millió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet, míg a két Excel-érdekeltség egy nagyságrenddel nagyobb nyereséget termelt.

A Garagent-papírok likviditása egyébként továbbra is meglehetősen csekély, az idén mindössze 17 kereskedési napon született kötés a részvényekre, s összforgalmuk alig haladta meg a 6 millió forintot. Az érdeklődés az utóbbi két hétben azonban megélénkült, s a múlt hét keddje óta majd’ minden nap egymásra talált a kereslet és a kínálat a Garagent piacán. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik