Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – A bika jegyében?

A BUX 7200 pont fölött stabilizálódott , és immár az ezredfordulós dátumváltási problémától is kevesebben várnak visszaesést.

Elaludt a medve – kommentálták a befektetők az utóbbi hetek történéseit, hiszen a BUX a múlt hét eleji jelentős emelkedés után stabilan tartotta 7200 pontnál kissé magasabb értékét. A javulás részben a pozitív nemzetközi klímának köszönhető – elsősorban annak, hogy a kedvező amerikai makroadatok nyilvánosságra kerülése után egyre kevesebben tartanak egy közeli tengerentúli kamatemeléstől. A hazai hírek alapvetően szintén árnövelő hatásúak voltak, közülük is kiemelendő a folyó fizetési mérleg deficitjéről közölt, a vártnál jóval kisebb szeptemberi adat.

A következő napokban alapvetően még a harmadik negyedéves gyorsjelentések mozgathatják majd az árfolyamokat; a jegyzett A kategóriás tőzsdei cégeknek november 15-ig kell közzétenniük számaikat. Az évből hátralévő szűk másfél hónapban azonban elsősorban az ezredfordulóhoz kötődő, úgynevezett Y2K probléma alakíthatja a hangulatot. Az elemzők közül a többség ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy az év végéig a nagy intézményi befektetők várhatóan tartózkodóak lesznek, és egy újabb erősödési trend csak jövő januárban bontakozhat ki. Érzékelhetően megerősödött azonban az ezzel ellentétes álláspont, miszerint a dátumváltás közel sem olyan súlyos gond. Márpedig, ha sokan már most a jövő év eleji hosszra számítanak, akkor a bika már korábban megérkezhet. A BUX jó szereplése üdítő színfolt volt a közép- és kelet-európai térségben. Lengyelországban elsősorban a vártnál rosszabb makrogazdasági adatok okozták a befektetők eladási nyomását, míg Csehországban főként a gyenge harmadik negyedéves vállalati eredmények idéztek elő visszaesést.

A pesti tőzsde a jövő hét közepén úttörő vállalkozásba kezd: egyszerre hét céggel vesz részt road show-n. Az esemény szerdán Londonban indul, majd a bemutatkozó cégek – a Mol, a Matáv, az OTP, a Richter, a Borsod-Chem, a Pannonplast és az Antenna Hungária – képviselői New Yorkba látogatnak.

A Mol a hét elején valamivel 5 ezer forint felett forgott, a nyomott árfolyamot az elemzők mindenekelőtt a gázár-szabályozás körüli huzavonával magyarázzák. A társaság várhatóan a jövő hétfői határnapon teszi közzé harmadik negyedéves számait, amit a piac azért is vár, mert egyes elemzések szerint abban már részben megmutatkozhat a vezetés költségcsökkentési programjának sikere. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik