Gazdaság

BORSODCHEM – Vegyipari árverés

Az állampapír-aukcióknál megszokott módon szeretne túladni 5,3 százalékos BorsodChem részvénycsomagján az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. A részvényértékesítések esetében még újdonságnak számító tranzakció lebonyolítása a Budapesti Értéktőzsde számára nem okoz különösebb gondot, egyes információk szerint az ügylet végrehajtásához már csak az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet jóváhagyása hiányzik.

A BorsodChem-részvények tervezett aukciója során a tőzsdetag brókercégek több árszinten is tehetnek árajánlatot, de egy brókercég az összes mennyiségnek maximum 30 százalékára. Az állampapír-aukciókhoz hasonlóan, mindenki az általa adott ajánlatnak megfelelő árszinten jut a részvényekhez; először a legmagasabb árajánlatot adó befektetők igényeit elégítik ki, amennyiben azok megütik az ÁPV Rt. által elvárt árszintet. Az állampapír-aukcióknál már ismert rendszer szerint maximum 5 ezer részvényre a befektetők beadhatnak úgynevezett nem kompetitív ajánlatot, ekkor a kialakult átlagáron jutnak a részvényekhez.

Az ÁPV Rt. a papírok jelenlegi 7900-8000 forint körüli árszintjét kedvező időpontnak tartja az 55 ezer darabos pakett értékesítéséhez. Ágazati szakértők szerint a vegyipari ciklus nemrégiben érte el a mélypontját, a jövő évtől a legtöbb elemző a vegyipari árak emelkedésével számol. A befektetők szempontjából azonban a leglényegesebb kérdés a fedezeti szint alakulása. Míg a vegyipari árak a nyersolaj árszintjét követve már emelkedésnek indultak, a fedezeti szintek az idei első kilenc hónapban még nem emelkedtek várakozásoknak megfelelően. A cégnek a végrehajtott kapacitásbővítésekkel minden esélye megvan arra, hogy a ciklus felszálló ágában rekord nagyságú eredményt érjen el.

Az elemzők az év egészére 700, a jövő évre pedig 1000 forintot elérő EPS-t (egy részvényre jutó adózott eredményt) várnak. A fenti értékekkel számolva a vegyipari társaság P/E-értéke (részvényárfolyam/egy részvényre jutó eredmény) az idei évre 12, jövőre 8 körüli. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik