Gazdaság

Síbiztosítás: Jó kötés nem csak a bakancsra kell

Elindult a síszezon! Az utasbiztosítás a túra talán legkisebb költségtétele, beszerzése is az egyik legegyszerűbb feladat, mégis sokszor ez az, ami elmarad.

A betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást (BBP-biztosítást) rövid, akár 1-2 napos külföldi utazás esetén is érdemes megkötni, egyes helyzetekben – mint például síelésnél – pedig szinte elengedhetetlen kelléke a nyugodt kikapcsolódásnak. Miként arra Karsai Márta, a Groupama Garancia Biztosító szakértője felhívta a figyelmet, a síelés során előforduló balesetek a kellemetlenség mellett igen súlyos kiadással is járhatnak: a sípályáról kórházba szállítás mentőhelikopterrel több milliós nagyságrendet is elérhet, de egy csonttörés és kórházi ellátás esetén is több százezer forintos tételről lehet beszélni.

Síeléshez emelt szintű szolgáltatás javasolt

Ezeket a költségeket az európai unió országaira érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) nem – vagy csak részben – fedezi. Az EEK-t ugyanis kizárólag a tagállamok egészségbiztosítójával szerződött – általában a sípályáktól távolabb található – egészségügyi intézményekben és közkórházakban fogadják el sürgősségi betegellátáskor, de az országonként eltérő mértékű önrészt, vagy az azonnal kifizetendő gyógyszerek költségeit nem minden esetben fedezi.

Utasbiztosítással ugyanakkor bármely egészségügyi intézmény szolgáltatásait igénybe lehet venni, s önrész sem terheli a pénztárcánkat. Baj esetén pedig komoly segítséget jelenthet a biztosító segélyszolgálata a hazaszállítás megszervezésében, illetve nyelvi nehézségek felmerülése esetén. Mindemellett az utasbiztosítás fedezi a hegyi mentés, hazaszállítás költségeit is, továbbá rokkantsági és poggyászbiztosítási szolgáltatásokat is tartalmaz.

A konkrét módozat kiválasztásánál mindenképp érdemes alaposan áttekinteni a szerződési feltételeket főleg arra vonatkozóan, hogy a biztosítás mire terjed ki, és milyen összeghatárig nyújt fedezetet – emelte ki Karsai Márta. Kijelölt pályán folytatott amatőr síelésre és hódeszkázásra a közép kategóriájú biztosítások is általában elegendőek, a prémium kategóriájú biztosítás pedig felelősségbiztosítást is tartalmaz. Ezért a sítúráknál (csakúgy, mint több hetes külföldi utazás, tengerentúli, távolabbi, egzotikus úticél, illetve egyéb kockázatosabb program esetén) a Groupama Garancia szakemberei emelt szintű szolgáltatás választását javasolják.

A legkedvezőbb ajánlatok online érhetők el. Ezek, amellett, hogy kényelmesen összehasonlíthatók, olcsóbbak, s akár az utolsó pillanatban is rendelkezésre állnak.

Teendők kár esetén

Káresemény bekövetkezésekor a biztosítót a lehető legrövidebb időn belül értesíteni kell, ha ugyanis ez elmarad, előfordulhat, hogy a kárt nem – vagy csak részben – térítik meg. Erre a biztosítóknál jellemzően a nap 24 órájában hívható segélyszolgálat áll rendelkezésre. A hazaérkezés után pedig a kárigényt (betegségi, poggyász) a megfelelő kárbejelentő nyomtatványon a rendelkezésre álló eredeti dokumentumokkal (például orvosi számla, zárójelentés, rendőrségi jegyzőkönyv) be kell jelenteni a biztosítónak.

A kárigény benyújtásához poggyászkár bekövetkezésekor jegyzőkönyvet kell felvetetni a helyszínen illetékes rendőrségnél, hatóságnál vagy a szállodában, amely részletesen tartalmazza az esemény leírását, és a károsodott, esetlegesen eltűnt tárgyakat. A kórházi ellátásnál a felmerült költségeket a biztosító közvetlenül rendezi az intézménnyel. A felmerült egyéb kiadásokat (esetlegesen például a gyógyszerek költségét) a helyszínen az utas fizeti, amelyet utólag, számla ellenében a biztosító megtérít a károsultnak.

Amit az utasbiztosításról tudni kell

Kizárólag az utazás megkezdése előtt lehet megkötni az utasbiztosítást. A szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja. A kötvényt (vagy az ahhoz kapcsolódó, a biztosítás érvényességéről szóló igazolást) az utazásra feltétlenül vigyük magunkkal!

A poggyászbiztosítás tartalmáról is előzetesen tájékozódni kell: fényképezőgép, kamera, navigációs készülék az alapcsomagokban általában nem szerepel. Jellemzően nem térítik továbbá az utasbiztosítások a különböző értéktárgyakat, ezért az ezekre vonatkozó feltételekről külön kell tájékozódni.

Az autóval útnak indulók Magyarországon megkötött kötelező gépjármű-felelősségbizotsítása Európa legtöbb államában érvényes. Erről minden biztosító ingyen állít ki a biztosítás érvényességét igazoló úgynevezett Zöldkártyát.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Olvasói sztorik