Gazdaság

Erre megy el a hipermarketek 30 milliárdja

A nagy kereskedelmi láncoknak az élelmiszerlánc-felügyeleti díj jelentős emelése nyomán összesen több mint 30 milliárd forintot kell befizetniük jövőre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), amely informatikai fejlesztésekre költené a multik pénzét - írja keddi cikkében a Népszabadság.

A Nébihnél az újság érdeklődésére elmondták: a díjból befolyó összeg fele marad náluk. Az 50-ből 10 százalékot kötelezően fejlesztésre fordítanak, a fennmaradó összeget a hivatal működésére. A bevétel másik fele – több mint 15 milliárd forint – a kormányhivatalokhoz kerül, ami szintén az élelmiszer-biztonság erősítését jelentheti, mivel a tényleges ellenőrzést végző állatorvosok a kormányhivatalok felügyelete alá tartoznak.

A jelenlegi költségvetésben 13,5 milliárd forintot terveztek a Nébih számára, ebből 8,9 milliárd származik az 1100 személyt foglalkoztató hivatal különféle bevételeiből, a maradék a központi költségvetésből származó támogatás.

A Nébihnek egyelőre nincs információja arról, hogy a radikálisan felemelt felügyeleti díj nyomán csökkenhet a büdzséből folyósított összeg. Azaz összességében akár több mint 40 milliárd forintból működhet az élelmiszer-biztonság. A hivatalnál úgy tudják, a zömében hipermarketektől befolyó összegből a 2013 és 2022 közötti időszakra előirányzott élelmiszerlánc-biztonsági stratégia megvalósítását fogják finanszírozni. Ebből 2015-ben egységes információmenedzsmentet építenének fel, újjászerveznék a nemzeti referencialaboratóriumi rendszert és élelmiszer-biztonsági tudáshálózatot építenének ki – írja az újság.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik