Gazdaság

A távozás is lehetőség a Tescónak

Gazdasági elemzők szerint a brit áruházláncnak meg kellene válnia külföldi érdekeltségeitől, így a magyar leányától is – írja a Népszabadság.

A Morgan Stanley nem régiben kiadott elemzéséből kiderül, hogy az európai konjunktúra jövőre várt javulása, a piaci optimizmus erősödése lehetőséget adhat a brit Tescónak arra, hogy elgondolkozzon nemzetközi üzlethálózata részleges vagy teljes értékesítésén. Ennek segítségével ugyanis beerősíthet elsődleges piacán Nagy-Britanniában, ahol egyre jobban szorongatják – derül ki a Népszabadságból.

A pénzügyi tanácsadó és szolgáltató vállalat elemzői úgy látják: ha a Tesco vezetése 2015-ben az eladás mellett dönt, akkor az a legvalószínűbb, hogy a thaiföldi és a dél-koreai érdekeltségek mellett a kelet-európai leánycégeket dobhatja piacra, köztük a magyart is.

Az eladás valószínűségét az elemzők 40 százalékra becsülték, és szerintük akkor járna a legjobban a cég, ha optimizmus uralkodik el a piacon, és a Tesco tőzsdei árfolyama a jelenlegi 185 font körüli szintről felszökken a 245 fontig. Ebben az esetben ugyanis a Tesco nemrég megújult felső vezetése jó árat kaphat. A kelet-európai üzletlánc eladása 10,2–17,3 milliárd font között hozhatna a Tesco konyhájára.

Ha nem javulnak a piaci kilátások, akkor a Tescónak valószínűleg csak a jelenlegi jövedelmezőségi szint fenntartására és az árverseny szempontjából legégetőbb akciók meglépésére marad ereje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik