Gazdaság

Matolcsy visszalép

A nemzetgazdasági minisztert meggyőzte a kormány, és bár ma még magán-nyugdíjpénztári tag, de vissza fog lépni az állami rendszerbe – mondta Matolcsy György az MTV Az Este című műsorában. Igyekezett közérthetővé tenni a változásokat.

Matolcsy várakozásai szerint mostani pénztártagok legalább 60 százaléka viszi át pénzét az államhoz. Ha valaki marad a magánbiztosítónál, annak erről nyilatkoznia kell. Aki ezt nem teszi meg, az automatikusan átkerül az államhoz.

Aki visszalép az állami rendszerbe, eddigi megtakarításait is „átviszi”, amit saját számláján jóváírnak, és örökölhetővé teszik. Ha valakinek a befizetett összegen túl nyereséget sikerült elérnie, azt akár egy összegben felveheti. Aki veszteséget szenvedett el, annak az inflációt is figyelembe véve az állam kipótolja a pénzét – az általa évek alatt befizetett összeg erejéig.
Mint ismeretes, aki továbbra is a magánbiztosítónál marad, az nem jogosult állami nyugdíjra. A munkáltatók utána is befizetik majd a 24 százalékos nyugdíjjárulékot, ami azonban egyébként sem a munkavállalót „illetné”, hanem a mai nyugdíjak kifizetésének alapja – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Az államkasszába beáramló tőkéből a kormány az államadósságot csökkentését és a nyugdíjrendszeren tátongó lyukak befoldozását tervezi.

A jövő nyugdíjasainak pénzét a növekvő népesség, az új munkahelyek és a növekvő gazdaság biztosítja majd. A februárban várható strukturális reformokról elmondta: a költségvetés minden bevételi és főként minden kiadási szeletét érinteni fogják

Ajánlott videó

Olvasói sztorik