Gazdaság

Fémenteriőr

Különféle fémhabok már meglehetősen elterjedtek az elektronikában, a járműiparban vagy az építőiparban.












Fémenteriőr 1



Fémenteriőr 2
Fémenteriőr 3

Nem csoda: nagy a fajlagos felületük, energiaelnyelő-képességük kiváló, könnyűek és erősek is. A németországi Fraunhofer Institut mérnökei azonban most új célokra alkalmazzák a rendkívüli anyagot.

A fémhabok szerkezetüket tekintve a műanyag habokhoz hasonlítanak. Néhány mikrométeres vagy akár centiméteres nagyságú üregeket is tartalmazhatnak, és miközben szilárdságuk meglehetősen magas marad, sűrűségük lényegesen kisebb a tömör fémekéhez képest, azokénak akár százada is lehet.

Bár a fémhabok iránt folyamatosan nő a kereslet, a német fejlesztők állandóan keresik az általuk elsősorban alumíniumból előállított ötvözetek új felhasználási területeit. A belsőépítészet és a design így magától értetődő alkalmazás, hiszen itt meg mindig új anyagokra van szükség.

A fémhabok ráadásul, amellett, hogy mutatósak, számos, a lakás vagy irodabelsők kialakításában fontos tulajdonsággal is rendelkeznek. Így kitűnő térelválasztók építhetők belőlük, mivel a fényt átengedik, ám a hangot meglehetősen hatékonyan elnyelik. A német tervezők készítettek már galériát is a porózus fémekből: ezek a pillekönnyű szerkezetek rendkívül szilárdak, ráadásul érdekes térélményt nyújtanak. A kutatók bútorokat is fabrikáltak már belőlük; ezek, bár előállításuk nem túl egyszerű, jóval kevésbé nehezek, mint az egyéb, tartósságban velük összemérhető fémalkalmatosságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik