Gazdaság

Alföldi bor

Alföldi bor jó hírét keltjük ezúttal. Van az Alfölddel (ma a Duna Borrégió címet viseli) szemben jókora adag ellenérzés.












Alföldi bor 1



Alföldi bor 2
Alföldi bor 3

Egysíkú cucc az egész, ökológiai adottságai szerények, merő egy homok, a háttérben sötét alakok kotyvasztják a műbort ugyanazokban a tartályokban, melyekben azelőtt olajat szőkítettek.

Nem addig a’ – mondják az alföldi borászok, hamisítás máshol is van, csak nincs ekkora híre. A talaj pedig változatos: van, ahol egysíkú homok, de van, ahol a hegyekből lemosott legjobb anyag, a hegyek java, tejszíne borítja a pusztát mintegy, a hőösszeg meg pazar. Ilyesmiket mond Frittmann István is, a leg(el)ismertebb kunsági borász, aki minden kategóriában nívós és tiszta borokat komponál, Cabernet selectionja pedig (nagyjából fele-fele arányban egybeszüretelt sauvignon és franc) meghökkentően magas színvonalú, teljesen tuti vörösbor (a minap Brüsszelből ezüstöt hozott haza).

A Kunság úgy 30 ezer hektár, Frittmannék 40 saját hektár mellett 70-ről integrálnak, a csúcsborok hozzávalóit a legjobb saját dűlőkről szüretelik. A talaj nem homogén, van, ahol meszes, innen jönnek le a rozék, van, ahol csak homokos, ezt szereti a kadarka, és akad agyagos dűlő, itt teremnek a legjobb kékszőlők. E heti cabernet-nk zempléni kishordóban érlelt, rubinból gránátvörösbe játszó, alkoholos-fajtajelleges illatú, lágy, testes vörösbor, utóízében érintésnyi kesernyével, kiegyensúlyozott, könnyed, lágy karakterrel, teljesen lekerekedett tanninokkal, közepesen hosszú utóízzel.

Soltvadkerti Cabernet 2003, Frittmann. Alkohol: 13,5 % • Sav: 5 g/l • Extrakt: 33 g/l fölött • Pörköltekhez, vadakhoz, 16-18 fokon • 2500 forintos pinceáron

Ajánlott videó

Olvasói sztorik