Belföld

Szigorítaná a mentelmi jog szabályait az LMP

Azt szeretnék elérni, hogycsak a képviselői tevékenységükkel összefüggő munkájuk során védje a mentelmi jog a politikusokat.

Schiffer András, a párt frakcióvezetője hétfőn, sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a mentelmi jognak csak attól kell megvédenie a politikust, hogy a képviselői munkája, szavazata, véleménynyilvánítása miatt zaklassák vagy az “éppen aktuális hatalom rá nyomást gyakoroljon”.

Annak az LMP véget akar vetni, “amiben tettestársak voltak az elmúlt húsz év politikai erői, hogy a mentelmi joggal visszaélve sértik a törvény előtti egyenlőséget” – mondta az ellenzéki politikus.

Előterjesztésük értelmében a képviselői megbízatással összefüggő esetekben az Országgyűlés csak azt vizsgálhatná, hogy mennyire megalapozott indokkal akarják “kikérni” a képviselőt. Minden más esetben –bíróság dönthetne a politikusokkal szembeni kényszerintézkedésekről, hogy “parlamenti képviselőket ne lehessen csak úgy láncra verni kormányzati utasításra.”

Az Országgyűlés mentelmi joggal összefüggő döntései felett az Alkotmánybíróság (Ab) gyakorolna kontrollt: a Ház döntésével szemben az érintett képviselő, az indítvány előterjesztője, a mentelmi bizottság vagy a parlamenti politikusok egyötöde 15 napon belül panasszal fordulhatna az Ab-hez, amely az ilyen ügyekben soron kívül járna el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik