Gazdaság

A hitelesség a tét

Megjött a soron következő figyelmeztetés a fiskális politikának - ezúttal az OECD-től.

Reálisabb fiskális célokat kell az új kormánynak kitűznie, s szigorúan kell azokat végrehajtani; ellenkező esetben pénzügyi válság fenyeget, s ez sokba kerülhet a gazdaságnak – áll a legfejlettebb országokat tömörítő nemzetközi szervezet féléves gazdasági előrejelzésében. Az OECD közgazdászai szerint a fiskális konszolidáció melletti erőteljesebb elkötelezettség nem csupán a rövid távú kockázatokat mérsékelné, de hosszabb távon is segíti a gazdasági növekedést. A magyar gazdasággal „amúgy” nincs különösebb probléma, az erős export és a belföldi kereslet emelkedése a GDP további bővülését vetíti előre, így jövőre 4,5 százalék körüli lehet a tempó. Ez annak ellenére következhet be, hogy a foglalkoztatottság szintje csalódást keltő, s a munkanélküliségi ráta – a visszafogott bérinfláció ellenére – várhatóan jövőre sem csökken 7 százalék alá.


A hitelesség a tét 1

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy immár a költségvetési politika hitelének visszaállításáról van szó, s ezt az új kormány programjának és intézkedéseinek kell megvalósítaniuk. A monetáris politika játéktere ebben a helyzetben beszűkült – fogalmaz a jelentés -, a forintra a költségvetési aggodalmak miatt is nyomás nehezedik. Az infláció ugyan csökken, ám a forint árfolyama miatti aggodalom valószínűleg nem tesz lehetővé további jegybanki kamatcsökkentéseket.

A világgazdaság állapotát elemezve a kiadvány a növekedés sérülékenységét hangsúlyozza leginkább. Az OECD várakozásai szerint az eurózóna, Japán és az Egyesült Államok gazdasági növekedése a következő néhány hónapban meghaladja az eddigi trendet. Kilábalhat az elmúlt évek tétovaságából a német gazdaság is; a belső kereslet az 1990-es évek óta nem látott szintre emelkedett, elsősorban az építőipar és a kiskereskedelem fellendülése várható ettől.

Az év távolabbi időszakaiban a világ nagy gazdasági övezeteinek eltérő ciklusa érvényesülhet. Az Egyesült Államokban a kamatemelési ciklus (erről lásd másik írásunkat) biztosíthatja a gazdaság sima földet érését, vagyis a GDP növekedési ütemének zökkenőmentes lassulását, míg Európában maradhat az enyhe élénkülés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik