Gazdaság

Magentásítás?

Heteken belül elkelhet a rend­szerintegrációval, informatikai biztonsággal és szoftverfejlesztéssel foglalkozó KFKI Csoport, a legvalószínűbb vevőnek a Magyar Telekom tűnik.












Magentásítás? 1


Magentásítás? 2

Magentásítás? 3
Magentásítás? 4

Figyelemre méltó, diplomatikus változás figyelhető meg a KFKI Csoport hivatalos külső kommunikációjában. Míg a tulajdonosok februárban még általánosságban megerősítették, hogy vételi ajánlatot várnak a cégre, illetve még 2006-ban tőzsdére vinnék azt, a napokban már óvatosabban fogalmaztak. A Figyelő érdeklődésére Verseghi-Nagy Miklós, a csoporthoz tartozó IQSys Rt. ügyvezető igazgatója csak annyit közölt, hogy „sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja” értesüléseinket. Vagyis valószínű, hogy célegyenesbe fordultak a tárgyalások a hosszú ideje befektetőt kereső társaságnál.

Értesüléseink szerint hosszú hónapok óta, több fordulóban tárgyalt a Magyar Telekom és a KFKI Csoport. A távközlési óriásnál – amely az üzleti ügyfelekre koncentráló T-Systems márkanév alá vinné be az új szerzeményeit – alapos cégértékelésen dolgoznak, s a tárgyalások pár héttel ezelőtt lelassultak. Úgy tudni, nem sikerült megegyezésre jutni arról, milyen legyen a menedzsment jövőbeli összetétele, illetve az is nyitott kérdés, pontosan mely cégeket és milyen feltételekkel vásárolna meg a reménybeli vevő. Szakmai berkekben már az is terjedni kezdett, hogy végül mégsem a magenta színű T-márkák egyike kebelezi be a KFKI-t. A piacvezető távközlési társaság sajtóosztályától csupán azt az információt kaptuk, miszerint „a Magyar Telekom Csoport – középtávú stratégiájával összhangban – nyitott a régióban kínálkozó értékteremtő akvizíciós lehetőségekre, azonban jelenleg nincs olyan akvizíciós célpont, amely kapcsán érdemi lépésekről tudnánk beszámolni”.













Magentásítás? 1


Magentásítás? 2

Magentásítás? 3
Magentásítás? 4

A KFKI Csoport mintegy 80 százaléka hat magánszemély kezében van (Figyelő, 2002/48. szám), a vállalat tevékenysége és számai alapvetően egészséges működésre utalnak. A 2005-ös árbevétel 17,2 milliárd forint, az adózás előtti nyereség pedig 1,3 milliárd forint volt. Dacára a jó számoknak, a kilencvenes évek során elért kezdeti dinamikus növekedési szakasz – szakmai körökből származó értesüléseink szerint – megtört a cég életében. Az állami megrendelések súlya is csökkent. Míg 2004-ben 35-38 százalékos volt az állami szférához köthető bevétel, addig mára ez a részarány 29 százalékra mérséklődött. A 2001-ben 22 milliárd feletti árbevétel az utóbbi években visszaesett, holott 2003-ban még szolid növekedést várt a csoport vezetése. Lényegében ennek tudható be, hogy a tulajdonosok elérkezettnek látják az időt arra, hogy a cég felfuttatásával szerzett babérokat anyagi haszonra váltsák.

Amennyiben mégsem sikerülne az eladás, úgy feltehetően a tőzsdei részvényértékesítés jöhet szóba, ám mivel a cég növekedési kilátásai nem olyan rózsásak, mint két-három éve, ez utóbbi változat a tulajdonosok számára nagyobb kockázattal járna, és szerényebb bevétellel kecsegtetne. Igaz, amennyiben tőzsdei befektetőkhöz kerül a részvények egy része, úgy a jelenlegi tulajdonosok és a menedzsment nagyobb befolyást tarthat meg a társaságban. A korábbi holdingcéget, a KFKI Számítástechnika Rt.-t mára csaknem teljesen „kiürítették”, de mivel fővállalkozója néhány futó kormányzati projektnek, formálisan megtartották. A holding funkciót ma a KFKI-LNX gyakorolja.










Magentásítás? 9


A KFKI Csoport


MEGHATÁROZÓ TULAJDONOSOK • Szlankó János • Szőnyi László • Mo-hácsi Béla • Horvai Mátyás • Karádi Pál • Salamon Márton


TAGVÁLLALATOK
KFKI-LNX ZRT. Kommunikációs hálózatok építésével és üzemeltetésével foglalkozik, s egyúttal az Icon Zrt. és az IQSys Zrt. fő tulajdonosa.
ICON ZRT. Informatikai infrastruktúra és biztonsági megoldások tartoznak a profiljába.
IQSYS ZRT. Szoftverfejlesztés és alkalmazás-integrálás a területe.

Magentásítás? 9
Magentásítás? 4

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik