Belföld

Támad a fagy

Míg a hét elején még csak 0 fok körüli hőmérsékletet jósoltak, most kiderült, hogy mínusz három fok is lehet, és a talaj közelében még hidegebb is lehet.

Vasárnap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett nyugaton több, keleten kevesebb napsütésre számíthatunk, északkeleten helyenként zápor előfordulhat. Az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között várható, de talajmenti fagy bárhol lehet.  A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 15 fok között alakul – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A meteorológusok szerint a talaj közelében, néhány centiméteres magasságban még hidegebb lehet: az ebben a magasságban kialakuló -5, -6 fokos fagy a fejlődő növényi kultúrákban is károkat okozhat.

Hétfőn fátyol- és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap. Erőteljesebb gomolyfelhő-képződés a Tiszántúlon és északkeleten valószínű. A Dunától keletre elszórtan zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. Az északnyugati, északi szelet erős, a Dunántúlon és északkeleten viharos széllökések kísérik, csak estefelé csillapodik a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +5 fok között alakul, fagyra a kevésbé szeles tájakon számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten 11, délnyugaton 18 fok közelében várható.

Kedden kezdetben derült lesz az ég, majd a Dunántúlon kevés, másutt több gomolyfelhő képződik, összességében több órára kisüt a nap. A Dunától keletre elszórtan – legnagyobb eséllyel északkeleten – zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon és északkeleten gyakran megerősödik, majd estétől gyengül a légáramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +6 fok között várható, fagy a szélcsendes helyeken valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten 13, délnyugaton 20 fok közelében alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik