Belföld

Laposodhat a közmédiások pénztárcája

A közmédiában bevezetett új bértábla hatására vannak, akik több tíz- vagy akár százezer forinttal kevesebbet keresnek, mint korábban. Másoknak viszont nő a fizetésük – írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, az új bérezési rendszerre azért volt szükség, mert a négy korábbi közmédiumnál (MTV, Duna TV, Magyar Rádió, MTI) jelentős különbségek voltak a hasonló munkakörben dolgozók fizetése között. A tévések hagyományosan jobban kerestek, mint a rádiósok vagy a hírügynökségi munkatársak. A differencia azonos beosztásban dolgozó műsorvezetők esetén akár több százezer forintot is kitett.

A Népszabadság információi szerint a közmédia csaknem 2500 munkatársát foglalkoztató médiaszolgáltatási alapnál a vezetők múlt hét óta személyes elbeszélgetésen közlik a dolgozókkal a megváltozott paramétereket. A lap úgy tudja, többen gondolkodási időt kértek, mert nem voltak hajlandóak a helyszínen aláírni a 3-400 ezer forintos fizetésük 50-60 ezres csökkentéséről szóló új munkaszerződést. Van olyan is, aki munkajogi pert fontolgat, mivel több évtizedes gyakorlata és felsőfokú szakirányú végzettsége ellenére vissza akarják minősíteni.

Az új rendszer miatt elsősorban a hírügynökségi dolgozók bére emelkedik, eddig ugyanis átlagosan ők kerestek legrosszabbul a közmédiumok munkatársai közül.

Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője a lap megkeresésére elmondta: az egyenlő munka, egyenlő fizetés elve alapján hozták létre az új bértáblát, melynek köszönhetően a többség jobban jár, igaz, akadnak olyanok is, akik a jövőben kevesebbet keresnek majd.

Azt azonban, hogy a médiaszolgáltatási alap vezető tisztségviselői az új bértábla bevezetésével mennyit keresnek majd, nem lehet pontosan tudni, az ugyanis nem nyilvános adat. Az alap honlapján erről csak annyi szerepel, hogy az öt vezető tisztségviselő átlagos havi alapbére 1 millió 588 ezer forint, amihez „előforduló juttatások” címszóval öthavi prémiumot, gépkocsi- és mobiltelefon-használatot, valamint havi 12 ezer forint étkezési jegyet sorolnak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik