Belföld

Sokat spórolt az állam a táppénzen

orvos (orvos)
orvos (orvos)

Egy év alatt negyedével estek vissza a táppénzkiadások. Az egyik ok a jogszabályváltozás.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénzbeli ellátási és ellenőrzési főosztályának helyettes vezetője az OEP honlapjára pénteken felkerült hanganyagban arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegállomány fogalmát a jogszabály nem ismeri, az orvos azt dönti el, páciense keresőképes vagy keresőképtelen. Ez orvosszakmai kérdés.

Előzőleg a Világgazdaság írt arról, hogy a munkahely elvesztésétől, a jövedelemkieséstől való félelem miatt hat év alatt egyharmadával csökkent a táppénzesek száma. Már csak azok mennek betegállományba, akik valóban betegek. Bagolyné Hampó Anita azt mondta, hogy a táppénz a keresőképtelenség ideje alatti kiesett jövedelmet pótolja.

Ha az orvos valakit a betegsége miatt keresőképtelennek minősít, kiállítja az erről szóló igazolást. Ahhoz, hogy valaki táppénzt kaphasson, az orvosi igazoláson kívül még több feltételnek meg kell felelni. Ilyen, hogy az illető már kimerítse a 15 munkanapos betegszabadságát, továbbá benyújtsa a táppénzkérelmet – mondta a szakember.

Tavaly május elsejétől jelentős jogszabályváltozás lépett életbe a táppénzzel kapcsolatban. Megszüntették a passzív táppénzt, azaz a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósítható táppénzt, csökkentették az ellátásnak a fizetéshez viszonyított mértékét, illetve az ellátás napi összegét legfeljebb 5200 forintban állapították meg.

Bagolyné Hampó Anita szerint a jogszabály-módosításokat követően egyértelműen kimutatható, hogy a táppénzes esetek száma csökkent, vagyis kevesebb esetben állapítottak meg táppénzt. Az esetszámokon belül csökkent a táppénzes napok száma is. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy – a jogszabályváltozást megelőző, illetve az azóta eltelt egy évet összehasonlítva – körülbelül 25 százalékkal csökkentek a táppénzkiadások – mondta a főosztályvezető-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik