Gazdaság

Osztalékszezon előtt

Tavasszal felértékelődnek az osztalékpapírok. Az idén a várható hozamcsökkenés miatt még erősebb lehet ez a trend.

Közeleg a szelvényvagdosók ideje, a tőzsdei társaságok hamarosan döntést hoznak arról, mekkora nyereségrészesedést fizetnek ki tulajdonosaik számára a tavalyi profitból. Az osztalékpapírok iránti lelkesedést azonban az idén nem csak a közelgő kifizetés ténye indokolhatja. A részvényesek azért is dörzsölhetik a markukat, mert az év végéig prognosztizált 100 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés, illetve az ezzel párhuzamosan mérséklődő állampapírhozamok felértékelhetik befektetéseiket.

A magyar tőzsde kínálatában ugyan korlátozott a magas osztalékot fizető papírok köre, de mindenki találhat magának kedvére valót. A legérdekesebb a Magyar Telekom lehet, amely ugyan továbbra sem nyitott arra, hogy radikális költségcsökkentéseket hajtson végre és kinyissa a pénzcsapot, de a kicsit csalódást okozó osztalékjavaslat beárazását követően ismét vonzó szinteken forog. A 70 forintos várható kifizetés kifejezetten szűkmarkú, de ezt már le is reagálta a piac áreséssel. A Magyar Telekom esetében az osztalékfizetés előtt általában fel szokták húzni a papírt, ez a csökkenő hozamkörnyezet által kínált felértékelődéssel párhuzamosan attraktív befektetéssé teszi. A 7,4 százalékos osztalékhozam miatt a további árfolyamcsökkenés kockázata is szerény.

Az áramszolgáltatók várhatóan szép osztalékot fizetnek az idén, az Émász 1300, valamint az Elmű 2500 forintja vaskos összegnek számít. Bár utóbbi 8 százalékos osztalékhozama első látásra igen vonzónak tűnik, ne felejtsük el, hogy a jövőbeli szabályozási változások könnyen nyomás alá helyezhetik a profitot. Ezzel szemben az Émász osztalékhozama csak 6,3 százalékos, ám a profitpálya lényegesen egészségesebbnek tűnik, mint nagyobb társa esetében. Igaz, itt is szabályozott üzletről van szó, aminek vannak kockázatai.

Az Állami Nyomda 501 forintos osztalékjavaslata elmarad a múlt évitől, s 5,8 százalékos osztalékhozama is kisebb a többi papír által kínáltnál. Viszont, a profitnövekedés és a jövőbeli kilátások terén mindenkire ráver két kört. A papírt az osztalék csak részben hajtja, a társaság fundamentális jövőképe erősebb faktornak tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik