Gazdaság

300 forint fölé mehet a benzin ára

A korábbi jóslatok túl optimisták voltak, és akár 300 forintos benzinárat sem tart kizártnak Varró László, a Mol vezető közgazdásza. Szakértők szerint 100 dollárnál nem nő tovább az olaj hordónkénti ára.

A héten átlépte a korábban lélektani határnak nevezett 65 dolláros hordónkénti világpiaci árat az olaj – majd tartósan ott is maradt. Varró László, a Mol vezető közgazdásza szerint amennyiben a kőolaj jegyzésára tovább nő, és a forint gyengül az euróval vagy a dollárral szemben, a 95-ös benzin ára könnyen 300 forint fölé kerülhet. A jelenlegi reálértéken számítva azonban a benzin ára volt már 300 forint fölött – 2001-ben. Ezért a jelenlegi jegyzésárakat figyelembe véve, a korábban jelzett 270-275 forintos benzin-, illetve 260 forint körüli gázolajár optimistának bizonyult. Azóta ugyanis ennél jóval magasabb árszintek is kialakultak a különböző kutaknál.


100 dollárnál nem drágul tovább


Az elemzők korábban azt sem tartották kizártnak, hogy akár a 80, sőt a 100 dollárt is meghaladja majd az olaj hordónkénti ára. Ez utóbbi azonban már zavart eredményezne az energiahordozók piacán, ugyanis ha tartósan ezen a szinten marad a világ fő energiahordozójának ára, akkor már a jelenleg a megtérülés határán mozgó szélenergia is rentábilissá válik. Vagyis a túl magas olajár önmagát szüntetné meg.


Az olaj árát jelenleg több tényező is felfelé hajtja. Az egyik meghatározó alapja a magas olajárnak, hogy egyre-másra terrorista fenyegetésekről lehet hallani. Ezek közül a szaúd-arábiai fenyegetettség a legkiemelkedőbb: a világ legnagyobb olajkitermelőjének veszélyeztetettsége ugyan eddig is folyamatos volt, azonban az elmúlt napokban konkrét fenyegetést is kapott az arab ország. Erre hivatkozva az Egyesült Államok rijádi nagykövetségét is bezárták.


Nem tett jót az olaj árának, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ezen a héten hozta nyilvánosságra jelentését, amelyben 50,8 millió hordóra csökkentette a nem OPEC-tagországok kitermelésre vonatkozó előrejelzéseit. Habár a jelentésben az olajárnak kedvező megállapítások is elhangzottak – például az IEA csökkentett a kínai energiaigényre vonatkozó előrejelzését –, az olaj ára ennek ellenére töretlenül tart felfelé.


De további áremelkedést indukált, hogy az Egyesült Államokban a napokban mondta fel a szolgálatot közel tucatnyi olajfinomító. A rosszkor jött műszaki zavart tetézte, hogy a napvilágot látott számok szerint az amerikai autóeladások rekordot döntöttek.


Hazai viszonyok


Tavaly a második félévben hordónként 6-7 dolláros árkülönbözet alakult ki a Brent típusú olajjal szemben – a Magyarországon használt – Ural javára. Ez az árkülönbség korábban 1-2 dollár volt, most pedig 3 dollár körüli. Ez utóbbi különbség reálisnak mondható, de biztosan nőni fog az Ural típusú kőolaj ára, s 2-3 dollárral lesz olcsóbb a Brentnél – véli Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója.


A Mol augusztus eleji kijelentése szerint a benzin ára Magyarországon 275 forint körül stabilizálódik. Ugyanakkor a magas olajár ma már mindenkit aggaszt, mivel nem látni, hogy a kereslet növekedésével miképpen tud lépést tartani a kínálat – mondta Mosonyi. Ugyanis egyelőre nem úgy néz ki, hogy a következő időszakban megjelennek azok a tartalék kapacitások, amelyek ellensúlyozni tudnák a kőolaj- és termékárak emelkedését. Jelenleg a finomítókapacitások hiánya is árnövelő tényezőként hat. Hiány kezd kialakulni a dízel üzemanyagoknál is Európában, ahol jelentősen megnőtt az elmúlt években a dízelkocsik száma. Ezért középtávon biztosan magas marad a gázolaj ára.


Nő az importgáz ára


A második félévben a gáz importárának jelentős emelkedése várható. A jelenlegi magyar szabályozás mellett ennek következtében a lakossági kompenzációs kassza kiürül. Ebből következően a szabályozás területén a kormánynak a következő időszakban lépnie kell, legkésőbb januárban. Ha ez nem történik meg, akkor a Molhoz tartozó Földgázellátó Rt. működése veszteségbe fordul.


Az igazgató az áremelésről számszerű jóslásba nem bocsátkozik, de 65-66 dolláros kőolajár és magas termékárak, illetve jelentősebben gyengülő forint esetén negatív lehet az eredménye a gázellátó cégnek. A vállalat eladását bizonyos feltételekkel a Magyar Energia Hivatal már engedélyezte, míg a brüsszeli hivatal várhatóan novemberben teszi ezt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik