Belföld

PM: csak a legalacsonyabb jövedelemkategóriában csökken a reálbér

A számítások szerint, az összes adó- és járulékváltozás hatását összegezve csak a legalacsonyabb jövedelemcsoportban csökken a reáljövedelem 2004-ben.

A pénzügyminisztérium főosztályvezetője arra reagált, hogy csütörtökön több ellenzéki megszólaló is arról nyilatkozott, hogy a lakosság jövedelmi helyzete rosszabb lesz 2004-ben, mint az idén.

Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy az elvégzett számítások, amelyek a reáljövedelemre vonatkoznak, beszámítják az összes adóváltozást, amelyek a lakosság kiadásait befolyásolják, például az általános forgalmi adó változása miatti esetleges áremelkedéseket is.


Riogatják a nyugdíjasokat


“Különösen visszataszítók a lakosságot riogató megnyilatkozások közül azok, amelyek a nyugdíjasok élethelyzetét érintik” – hangsúlyozta Máté Dániel. Szavai szerint a nyugdíjemelés 2004-ben eléri a várható infláció mértékét és ezen felül a nyugdíjasok megkapják a megígért 53. és 54. heti nyugdíjat is. “2004-ben a kormányzat figyelembe veszi a nyugdíjasok élethelyzetét, s a nyugdíjakat, amennyiben arra szükség lesz, a nyugdíjas fogyasztói árindexszel korrigálják majd. Így visszamenőlegesen kompenzálja a kormányzat a nyugdíjasokat esetleg érzékenyebben érintő áremelkedéseket is” – hangsúlyozta Máté Dániel.


Szinte minden jövedelemcsoportban


A Pénzügyminisztériumban készített, a kormány prognózisában szereplő 6 százalékos inflációt és 8 százalékos béremelkedést figyelembe vevő táblázat szerint szinte minden jövedelemcsoportban nő a reáljövedelem jövőre. Így például egy gyermektelen alkalmazott, aki az idén 800 ezer forint éves bruttó jövedelemmel rendelkezett, jövőre 864 ezer forint bruttó kereset mellett 0,8 százalékos reáljövedelem-növekedéssel számolhat, mert az idei nettó 650 ezer forintos keresete 694 700 forintra nő.


Egy kategóriában csökken a reálbér

A próbaszámítás szerint e kategóriában az 1 600 000 ezer forintos idei átlagjövedelem 1 728 000 forintra emelkedik, ami nettó keresetben 1 057 000 forintról 1 122 000 forintra való növekedés, s így 0,1 százalékos reáljövedelem-emelkedést mutat. A PM számításai szerint az idei 2 millió forintos bruttó jövedelem a figyelembe vett változások mellett 2,2 százalékos reáljövedelem-emelkedést mutat, a hárommillió forint feletti idei átlagjövedelemnél pedig 1,2-2,8 százalékos a reáljövedelem változása. Ugyanakkor az egy év alatt 600 ezer forintot keresőknél 0,8 százalékos a reáljövedelem csökkenése.

Egy gyermekes alkalmazottak esetében az 1 728 000 forintra emelkedő átlagjövedelem esetén a reáljövedelem nem változik, de ebben a kategóriában is az ez alatt, illetve e felett lévő jövedelmek esetén a reáljövedelem-növekmény 0,4-2,8 százalék között mozog.

Kétgyermekes alkalmazottak esetében a jelenlegi 1 600 000 forintos átlagjövedelmi kategória 0,3 százalékos reáljövedelem-csökkenést szenved el, miközben a 600 000 forintos jelenlegi bruttó jövedelemre számított reáljövedelem-növekedés a feltételezett infláció és béremelés mellett 0,7 százalék, 1 300 000 forintnál 0,1 százalék, 2 milliónál 1,6 százalék, 3 millió forint felett 0,9-2,7 százalék lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik