Gazdaság

IMF-JELENTÉS – Ígéretmérleg

Az infláció felül-, a szociális ellátórendszerek reformja pedig alulmúlja a magyar kormány vállalásait, az első félév gazdasági teljesítménye mindazonáltal az előzetes tervek szerint alakult – így summázható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) e hét szerdai igazgatósági ülésén tárgyalt belső jelentés.

A Valutaalap igazgatósága elé terjesztett dokumentum összegzi az IMF-alapokmány IV. cikkelyében előírt évenkénti átfogó gazdaságpolitikai konzultáció eredményeit, rögzítvén: a megelőző áttekintés óta a magyar gazdaságpolitikában az alapokmányban foglaltakkal ellentétes változás nem történt. Másfelől szól a készenlétihitel-megállapodás ugyancsak idén júniusban végzett felülvizsgálatának tapasztalatairól, aminek alapján az igazgatóság dönt a hitel esedékes részének hozzáférhetőségéről.

A felvenni korántsem szándékozott hitel “útjába” a jelentés nem gördít akadályt – vélekednek Washingtonban -, aszerint ugyanis a magyar kormány korábbi ígéreteinek megfelelően dolgozik. A folyamatok azonban két ponton nem egészen az IMF várakozásai szerint alakulnak. Így az infláció – még ha üteme csökken is – a papírformánál magasabb értéket mutat, a tbalapok hiánya pedig messze elrugaszkodott a tervezettől, miközben a strukturális reformlépések késlekednek, és még a kormány vállalásaitól is elmaradnak. IMF-vélekedés szerint “más hangsúlyokat követő gazdaságpolitikával” a pénzromlás mértéke alacsonyabb is lehetett volna, jövőre pedig a reformok késése veszélybe sodorhatja az államháztartási hiány kívánt mértékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik