Belföld

Árvízeket is okozhat az érkező csapadék

A borsodi térségben 1 millió, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 800 ezer darab homokzsákot készítettek elő.

Áradásokra lehet készülni az ország egyes területein, mivel a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban jelentős mennyiségű csapadék várható. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem felkészült az esetleges áradásokra, Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató intézkedésére összeült a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Védelmi Bizottság is, hogy áttekintsék a szükséges intézkedéseket.

A meteorológiai előrejelzések szerint a jövő hét végéig három mediterrán ciklon érinti a Kárpát-medencét, ezek közül az első péntek éjszaka és szombaton délelőtt okoz sokfelé csapadékot. A második ciklon hatására vasárnap délutántól hétfő délig várható kiadós mennyiségű csapadék, eső és hó is. A harmadik ciklonális hullám kedden, szerdán okoz esőt, havazást.

Összességében a következő 10 napban 30-60 milliméter csapadék valószínű, azonban a Dráva, Mura, Tisza vízgyűjtőin ez akár a 80-100 millimétert is elérheti. Az elmúlt hét elején lehullott csapadék következtében már egy kisebb árhullám vonult végig a Sajón, Tarnán és a Zagyván. A Sajón a vízszintek meghaladták a III. fokú árvízvédelmi készültség szintjét – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A jövő hét végéig várható további csapadékok ismét árhullámokat indíthatnak az észak-magyarországi folyókon.

A 4-6 napos előrejelzés valószínűsége 50 százalék, az egyhetesé már csak 30 százalék, ugyanakkor nem zárható ki egy esetleges árvíz kialakulására akár a Sajó-Hernád, akár a Zagyva-Tarna vízrendszerében, vagy a Felső-Tiszán és a Bodrogon.

A területileg illetékes környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést az árvíz fogadására. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a május-júniusi árvizekhez hasonló árhullám kizárt, azonban ha szükséges, az ország bármely érintett területén haladéktalanul bevethetők a tűzoltósági és polgári-védelmi erők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik