Nagyvilág

Ultimátumot kaptak a kijevi tüntetők

kijev (kijev)
kijev (kijev)

A kormány ellen demonstrálóknak el kell hagyniuk a megszállt hivatali épületeket.

Öt napot kaptak az ukrajnai hatalomváltásért tüntetők arra, hogy elhagyják az általuk megszállt vagy blokád alatt tartott hivatali épületeket a fővárosban. Ezt a döntést hozta az illetékes kijevi bíróság.

A kormány épületét blokád alatt tartó demonstrálóknak a helyszínen felolvasták a határozatot. A tüntetők “szégyent” kiabálva fogadták a döntést.

Valerij Mazan, a főváros ideiglenes rendőrparancsnoka újságíróknak nyilatkozva leszögezte, hogy a rendőrség intézkedni fog, ha a tüntetők nem tesznek eleget a bírósági határozatnak. Kitérő választ adott viszont arra, hogy erőszakot alkalmaznak-e a tüntetőkkel szemben a határidő lejárta után. Kijelentette, hogy biztosítani kell az állami intézmények működését. “Reméljük, hogy az ukrán állampolgárok betartják a törvényt. Kötelesek végrehajtani a bíróság döntését” – mondta.

Fotó: MTI/AP/Szergej Csuvazkov

A határozat a kormány épületén kívül vonatkozik a melegedőnek és pihenőnek használt városházára és a Szakszervezetek Házára is.

Az ukrán kormányt nem zavarja a tüntetők gyűrűje, szerdán a hivatalában ülésezett a kabinet.

Beidézték a belügyminisztert

A kijevi városháza előtt álló zászlórúdra a tüntetők csütörtökön az ukrán nemzeti lobogó és a város címere mellé felhúzták az Európai Unió zászlaját is.

A főügyészség eközben úgy döntött, hogy beidézi tanúként Vitalij Zaharcsenko belügyminisztert a Függetlenség terén november 30-án történt brutális rohamrendőri oszlatás ügyében. Az ország európai integrációjáért békésen demonstráló, döntő részben diákokból álló fiatalokat rohamrendőrök tonfákkal és gumibotokkal kergették szét.

A demonstrálók közül legalább 35-en sérültek meg, sokakat őrizetbe vettek. A rohamrendőrök erőszakos fellépése indította el az újabb tüntetési hullámot Ukrajnában.

Klicsko tárgyalna

A belpolitikai válság békés rendezésével kapcsolatban Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezetője újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy kész tárgyalni Viktor Janukovics elnökkel. Kifejezte azonban kétségeit afelől, hogy a tárgyalások az államfővel bármi eredményre vezetnének. Szavai szerint ez olyan lesz, mintha “a farkast próbálnák rávenni, hogy hús helyett zöldséget egyen”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik