Nagyvilág

Nem zavarja az ukrán kormányt a tüntetők gyűrűje

ukrajna 1 (ukrajna)
ukrajna 1 (ukrajna)

Hivatalában ülésezett szerdán Ukrajnában a kabinet annak ellenére, hogy a demonstrálók ezen a reggelen is elállták az épület főbejáratához vezető utat.

Az épületbe jutást az előző napokhoz hasonlóan ismét megpróbálta megakadályozni néhány száz, hatalomváltást követelő tüntető. Az egyik bejárathoz vezető utat viszont ezúttal a rohamrendőrök és a belügyi alakulatok katonái torlaszolták el autóbuszokkal.

Nincs ok a folytatásra

A kabinet tagjai a rendvédelmi szervek segítségével ezen a bejáraton át jutottak be a kormány épületébe. Mikola Azarov miniszterelnök a kabinet ülésén kijelentette, hogy az ukrán kormány folyamatosan dolgozik és ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.


Fotók: AFP/Sergei Supinsky

Leszögezte, hogy már nincs ok folytatni a tüntetéseket. “Az Önök vezetői bűncselekmények elkövetésére buzdítanak. Ők megpróbálnak majd a képviselői mentelmi jog mögé bújni, Önöknek viszont nem lesz ki mögött elrejtőzni” – figyelmeztette a hatalomváltásért tüntetőket.

Rendszám nélkül

Demonstrálóktól származó információk szerint a kormányépület udvarából öt rohamrendőrségi autóbusz hajtott ki délelőtt és egyiken sem volt rendszám. Rámutattak arra, hogy ezzel a Berkut belügyi alakulat ismét jogszabályt sértett, hiszen rendszám nélkül nem közlekedhet egyetlen jármű sem a forgalomban.

A kormány épületét az előző két napban körbezárva tartották a tüntetők, így a hivatal dolgozói nem tudtak bejutni a házba.

Kijev központi terén a demonstrálók önvédelmi egységeket szerveztek, hogy megvédjék magukat, ha rohamrendőrök vagy provokátorok rohamoznák meg a teret. A sajtó szerint már több ezren csatlakoztak az egységekhez.

Médiajelentések szerint a parlament viszont szerda délelőtt nem tudta megkezdeni a munkáját, mert ellenzéki képviselők egy csoportja blokád alá vette az elnöki pulpitust.

Klicsko kormánypártiakat győzött meg

Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője leszögezte: addig nem hagyják ülésezni a parlamentet, amíg két fő követelésük nem teljesül: Timosenko szabadon bocsátása és a kormány menesztése. Követelte továbbá az EU-párti tüntetéseken kitört zavargások miatt letartóztatott kilenc aktivista szabadon engedését.

Előző nap nem sikerült elérnie az ellenzéknek Azarov és kormánya leváltását, mivel a kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány nem kapta meg a szükséges számú támogató szavazatot.

Vitalij Klicsko ökölvívó, az Ütés (Udar) párt vezetője szerdán elbeszélgetett a parlament épülete előtti ellendemonstráción részt vevő kormánypártiakkal. Közlése szerint az – egyébként alig kétszáz fős – csoportból többen rokonszenveznek a sportolóból lett politikussal, támogatásukról biztosították őt. Klicsko azt tanácsolta nekik, hogy csatlakozzanak a Függetlenség terén tüntetőkhöz.

Olvasói sztorik