Nagyvilág

Leprovokátorozták a tüntető diákokat

ukrán 2 (ukrán)
ukrán 2 (ukrán)

Nem voltak egyetemisták, csak jól felkészített provokátorok a Függetlenség terén november 30-án - közölte Mikola Azarov ukrán miniszterelnök Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával szerdán Kijevben. A kormányfő megjegyezte, hogy ez természetesen nem igazolja a rendőrség brutális fellépését.

November 30-a hajnalán rohamrendőrök tonfákkal, gumibotokkal oszlatták szét a téren lévő zömében huszonéves békés demonstrálókat. A rendőri ütlegektől legalább 35-en sérültek meg, heten közülük kórházba kerültek, sokakat pedig őrizetbe vettek. A fiatalok elleni brutális fellépés újabb tüntetéshullámot indított el országszerte, Kijevben Ukrajna függetlensége óta nem tapasztalt méretű demonstrációt váltott ki, több százezren vonultak utcára. A tüntetések azóta is folyamatosan tartanak az ukrán fővárosban.

Nem lehet tüntetésekkel irányítani

Azarov állítása szerint Kijevben mintegy 2500 “harcos” van a tüntetők között, akiknek az a feladatuk, hogy összetűzéseket provokáljanak a rendvédelmi szervek tagjaival. Erőszak alkalmazásával vádolta meg az ellenzéket, hangsúlyozva, a hatalom a helyzet békés megoldására törekszik.

Az ET-főtitkár azért érkezett Ukrajnába, hogy segítsen a felek között párbeszédet kialakítani a feszültség enyhítése érdekében. Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy egy állam nem irányítható tiltakozó akciókkal, ezért felszólította a feleket a politikai párbeszédre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kijevi vezetésnek meg kell hallgatnia a demonstrálók véleményét, és független vizsgálatot szorgalmazott az erőszakcselekmények elkövetőinek felderítésére.

Az EU ajtaja nyitva áll

A nap folyamán Guido Westerwelle német külügyminiszter megbeszélést folytatott Vitalij Klicskóval, az Ütés (UDAR) párt elnökével és Arszenyij Jacenyukkal, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetőjével. A német diplomata hangsúlyozta, hogy az Európai Unió ajtaja továbbra is nyitva áll Ukrajna előtt. “Mint európaiak érkeztünk  európaiakhoz, és számunkra Ukrajna sorsa egyáltalán nem érdektelen” – hangoztatta a külügyminiszter. Kiemelte, hogy Németország amellett van, hogy minden válság békés és törvényes úton rendeződjön.

A német külügyminiszter este sétát tett az ukrán ellenzéki vezetők társaságában a Függetlenség terén tüntetők között, akik örömrivalgással üdvözölték őt.

Volt államfők az EU mellett, az erőszak ellen

Eközben Ukrajna három volt államfője, Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma és Viktor Juscsenko közös közleményben fejezték ki szolidaritásukat a békés demonstrálókkal, ugyanakkor kifejezték a feszültség fokozódása miatti aggodalmukat. Elítélték a békés tüntetőkkel szemben alkalmazott hatósági erőszakot, amelyre szavaik szerint nem volt példa Ukrajna függetlenné válása óta. Figyelmeztettek viszont arra, hogy a tömegmegmozdulások “spontaneitása”, és tüntetéseken meg-megjelenő radikalizmus súlyos következményekkel járhat. Véleményük szerint a civil társadalommal folytatott nyílt párbeszédre van szükség ahhoz, hogy kiutat találjanak a kialakult helyzetből.

A volt államfők hangsúlyozták Ukrajna európai integrációjának fontosságát. Eközben a kormány sajtószolgálata közölte, hogy Mikola Udovicsenkóval, az ukrán nemzeti bank helyettes vezetőjével az élén küldöttség utazott Brüsszelbe, hogy Ukrajna uniós társulásával kapcsolatos tervekről tárgyaljon.

Olvasói sztorik