Nagyvilág

Rengetegen támogatják a terroristákat Nagy-Britanniában

terrorizmus (terrorista, terrorizmus, katona, )
terrorizmus (terrorista, terrorizmus, katona, )

Az Egyesült Királyságban több ezer iszlamista szélsőséges él, akik legitim célpontnak tekintik a civil lakosságot - közölte Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője hivatalának elfoglalása óta tartott első nyilvános beszédében.

A BBC szerdai beszámolója szerint Parker leszögezte: a Nagy-Britanniára leselkedő terrorveszély “egyre kiterjedtebb, bonyolultabb és nehezebben előre jelezhető”, de “a legközvetlenebb fenyegetést” továbbra is az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és annak dél-ázsiai és arab sejtjei jelentik a szigetország számára.

Komoly akcióra készültek

Az MI5 vezetője a nemzeti és nemzetközi biztonsági kérdésekkel foglalkozó brit kutatóintézet, a Royal United Services Institute (RUSI) előtt kedd este tartott beszédében azt is elmondta, hogy csak az idei év első néhány hónapjában négy komoly büntetőeljárás indult terrortámadások kitervelői ellen. Ezen ügyek egyikének vádlottjai a 2005. július 7-i – 52 halálos áldozatot szedő – londoni robbantásokhoz hasonló merényletet akartak elkövetni.

Az elhárítás vezetője szerint a szíriai helyzet is veszélyt jelent Nagy-Britanniára nézve, mivel a polgárháborús közel-keleti országban harcoló radikális szunnita csoportok ambíciói között nyugati országok elleni támadások is szerepelnek.

Snowden előnyt adott a terroristáknak?

Andrew Parker a közelmúlt titkos adatgyűjtési botrányaira utalva ezt mondta: létfontosságú, hogy az MI5 és az elektronikus hírszerzésre szakosodott brit titkosszolgálat (GCHQ) képes legyen hozzáférni a terroristák által használt, egyre növekvő számú kommunikációs csatornához, többek között az e-mail és telefonforgalomhoz, az internetes közösségi oldalakon, csetszobákban és mobiltelefonos programokon keresztül folytatott kommunikációhoz.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a magánszférát leginkább sértő eszközöket csak néhány ügyben vetik be. Az, hogy az elhárítás tud valakiről, még nem jelenti azt, hogy mindent tudnak az illetőről – fogalmazott.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a GCHQ kiterjedt internetes kémkedéséről információkat kiszivárogtató Edward Snowden amerikai informatikus tevékenységére utalva az MI5 vezetője hangsúlyozta: hatalmas kárt okoz a GCHQ által használt módszerek kiterjedtségének és korlátainak nyilvánosságra hozása, mivel “ez előnyt ad a terroristáknak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik