Nagyvilág

Vegyél részt a mókában! – invitálnak terroristáskodni

al-shabaab (al-shabaab)
al-shabaab (al-shabaab)

Az Egyesült Államokból jócskán sikerült magához csábítania szomáliai származású fiatalokat az al-Shabaab terrorszervezetnek: az utóbbi hat évben legalább huszonketten csatlakoztak hozzá, és távoztak Minnesota államból, ahol Észak-Amerika legnagyobb szomáliai közössége él.

A Minneapolis és St. Paul környékén összpontosuló közösség attól tart, hogy a kenyai pláza elleni minapi terrortámadáshoz saját fiaiknak is közük volt. Az első jelentések szerint két-három amerikai állampolgár is részt vehetett az akcióban, de biztosat még nem tudni, vagy legalábbis nem hozott nyilvánosságra további részleteket sem Kenya, sem az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI), beleértve az utóbbi minnesotai központját. A 2006 óta távozott 22 fiatal férfi közül kettő idén nyáron hagyta el a közösséget, amelyet ez különösen nyugtalanít.

Az al-Shabaab név azt jelenti: “A fiatalok”. A szervezet – amely szoros kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel – befolyásolható kamaszokat céloz meg vallásból, nacionalizmusból összevegyített, megtévesztő nézetekkel, és miután megnyeri őket magának, szabályos ideológiai agymosásnak veti alá őket. A kiszemelt fiatalok általában olyanok, akik nehezen illeszkednek be az amerikai életformába, kimaradnak az iskolából, nem kapnak munkát vagy bandákhoz csapódnak – mondta Omar Dzsamal, a szomáliai ENSZ-misszió első titkára. Hozzátette, hogy az al-Shabaab egyebek közt propagandavideókkal próbálja megnyerni magának az ifjakat.

Példának kiemelte azt a filmecskét, amelyet nemrégiben tett közzé az al-Shabaab a világhálón, és amely az egekig magasztal három – úgymond – minnesotai mártírt. Egyikük nem szomáliai származású, de Amerikában született, és áttért a muzulmán hitre. Troy Kastogarnak hívták. A videón vigyorogva és röhögve harci tapasztalatairól beszél. “Ez az igazi Disneyland, vegyél részt te is a mókában!” – invitál “terroristáskodni”. A videón elhangzó állítás szerint Kastogar 2009-ben életét vesztette Mogadishuban, Szomália fővárosában.

Háborúból háborúba

Az Egyesült Államokba amúgy a több évtizede tartó szomáliai belháború elől menekülve vándorolt be sok szomáliai, többük gyermekei már Amerikában születtek. Az al-Shabaab 2007-ben kezdett próbálkozni azzal, hogy a második nemzedék köréből toborozzon soraiba leendő harcosokat. Akkoriban ugyanis a minnesotai szomáliai közösségben kisebb csoportok fontolóra vették, hogy visszatérnek szülőhazájukba, harcolni az etióp csapatok ellen, amelyek azért léptek szomáliai földre, hogy megszilárdítsák az Egyesült Nemzetek Szervezete által támogatott kormány helyzetét. Az amerikai szomáliaiak egy része megszállóként tekintett az etiópokra, ami kapóra jött az al-Shabaabnak a verbuváláshoz: a hazafiság eszméjére is tudott apellálni.

Etiópia ugyan már 2009-ben kivonta csapatait Szomáliából, az Egyesült Államokból azonban azóta is “szivárog” a szomáliai származású terrorista-utánpótlás. Mindazonáltal marad helyben is a terrorizmussal rokonszenvező vagy azt kifejezetten támogató fiatal. Jelenleg 18 férfi és 3 nő ellen folyik Minnesotában vizsgálat azzal a gyanúval és váddal, hogy Szomáliába távoztak terroristának, a többiek pedig segítették őket pénzzel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik