Nagyvilág

Terrorista felhívásnak adott teret a hírportál

al-kaida video (al-kaida, )
al-kaida video (al-kaida, )

A hatóságok szerint a múlt héten közzétett videofelvétel tartalma "egyértelmű és közvetlen felhívás" terrorcselekmények elkövetésére Marokkó területén.

Elfogatóparancsot adtak ki kedden Marokkóban a Lakome nevű hírportál igazgatója ellen, mert az oldal közzétette az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) egyik videóját, amelyben a szervezet terrorcselekmények elkövetésére buzdít – közölte a marokkói főügyészség.

Marokkói sajtóértesülések szerint az arab mellett francia nyelven is elérhető Lakome hírportál igazgatóját már elő is állították, folyik a kihallgatása.

A Youtube videomegosztó korábban letiltotta a szóban forgó felvétel megjelenítését arra hivatkozva, hogy az sérti az “erőszak” kategóriában alkalmazott szabályzatát.

A marokkói sajtó élesen bírálta a Lakome azon döntését, hogy közzétette a videót. “Egy ilyen széles közönséget elérő médium nem engedheti meg magának, hogy terrorista felhívásoknak adjon teret” – írta a L’Opinion című napilap.
Az utóbbi tíz évben számos terrortámadást követtek el Marokkóban. Közülük az egyik legvéresebb 2003 májusában történt, amikor 33 halálos áldozatot követelt egy robbantássorozat Casablancában. A marokkói hatóságok rendszeresen hírt adnak az al-Kaidához köthető “terrorista sejtek” felszámolásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik