Nagyvilág

Diákokat gyilkoltak Nigériában

terror (terror, )
terror (terror, )

Több tucat diákot megöltek és tantermeket gyújtottak fel iszlamista fegyveresek Nigériában egy egyetemi kollégium elleni támadásban.

Az ország északkeleti részén, Yobe államban található agrártudományi egyetem kollégiuma ellen az éj leple alatt indítottak támadást, a diákokat álmukban kezdték legyilkolni a fegyveresek. A támadók a hadsereg közlése szerint a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet tagjai voltak.

A kollégium igazgatója 50 körüli halálos áldozatról beszélt az AP hírügynökségnek. Szemtanúk a Reuters brit hírügynökségnek 40 halottról számoltak be. A halálos áldozatok száma várhatóan növekedni fog, jelenleg is keresik a holttesteket. A támadás miatt legalább ezer diáknak kellett elmenekülnie a kollégiumból – közölte az igazgató.

Nigéria északi részén jelenleg szükségállapot van a Boko Haram elszaporodott terrorakciói miatt. A szélsőséges fegyveres szervezet egy iszlám állam megalapításáért harcol. A Boko Haram júniusban 22 diákkal és tanárral végzett két támadásban, júliusban pedig 42 embert öltek meg egy kollégiumban Nigéria északkeleti részén. A szervezet azért támadja az oktatási intézményeket, mert azokat a nyugati kultúra szimbólumának tartja. A Boko Haram kifejezés egyébként azt jelenti a helyi hausa nyelvben, hogy “tilos a nyugati oktatás”.

A szervezet 2010 óta legalább 1700 embert ölt meg terrorakciókban, az oktatási intézmények mellett több tucat templom ellen követtek el véres merényleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik