Gazdaság

Maradt a megrendítő GDP-adat

Tavaly a magyar gazdaság mindössze 1,3 százalékkal bővült, az utolsó negyedéves növekmény 0,8 százalék volt. A növekedést a kormányzati szektor és az egészségügy teljesítménye fogta vissza.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2007 negyedik negyedévében 0,8 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 0,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az egész éves növekmény 1,3 százalék volt – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében. Az adatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal.

2007-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 25 374 milliárd forint, egy főre vetítve 2,523 millió forint volt. A KSH közlése szerint a magyar gazdaság növekedése az év egészében elmaradt az Európai Unió tagországainak átlagos növekedésétől.

Az árutermelő ágazatok – mezőgazdaság, ipar és építőipar – hozzáadott értéke 2007-ben a nemzetgazdasági átlagnál erősebben, 1,4 százalékkal nőtt. Ezt elsősorban az ipar hozzáadott értékének kiemelkedő, 6,2 százalékos, ezen belül a feldolgozóipar 6,8 százalékos növekedése alapozta meg.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 2007-ben a nemzetgazdaság átlagos növekedési ütemének megfelelően, 1,3 százalékkal nőtt. A kormányzati szektor által előállított hozzáadott érték 2007-ben 2,1 százalékkal csökkent. Ezen belül az egészségügyi szolgáltatások hozzáadott értéke mérséklődött jelentősen.

A háztartások és a kormányzat fogyasztásának eredőjeként az összes végső fogyasztás negyedévről negyedévre kisebb ütemben, az év egészében 2,2 százalékkal mérséklődött. A háztartások fogyasztási kiadása 0,1 százalékkal nőtt.

Javulás csak a második félévtől

Ami aggasztó – emelte ki a FigyelőNetnek Karsai Gábor -, hogy lényegesen lassul az ipar teljesítménye, hiszen tavaly a harmadik negyedévben még 7,4 százalék volt a növekedés, az utolsó három hónapban viszont már csak 4,3. Ez az európai konjunktúra mérséklődésének számlájára írható. Kedvező jel ugyanakkor – tette hozzá a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese, hogy az üzleti szolgáltatások dinamikája 1,2-ről 1,8 százalékra emelkedett a citált időszakban, s jobban teljesített a kereskedelem, vendéglátás, szállítás, és távközlés is.

2008 egészére a kutató 3 százalékos gazdasági növekedést vár, de a látható, érzékelhető változásra a második félévig várnunk kell. Az első és második negyedévben még inkább a satgnálás lesz jellemző. De például a közösségi szolgáltatások területén – a 2007. első negyedéves viszonylag magas bázis miatt – még enyhe csökkenés is várható Karsai Gábor szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik