Gazdaság

Az AIG csődje Magyarországon is lavinát indított volna

A világ legnagyobb biztosítója Magyarországon is működik, a biztosítási termékek mellett az egyik legnagyobb térségbeli ingatlanfejlesztő mögött is az AIG áll. Az amerikai kormány és a nagy bankok több tíz milliárd dolláros segítsége most megmentette a csoportot, de hosszabb távon az egész szektort érinti a bizonytalanság és a bizalom hiánya.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő félállami Fed (magánbankok is tagjai az igazgatótanácsának) egy nem kevesebb mint 85 milliárd dolláros, kétéves hitellel bevásárolta magát a világ legnagyobb biztosítótársaságába, az AIG-be (American International Group). A cég hivatalos közleménye szerint „így az amerikai adófizetők is tulajdonossá váltak a társaságban, de hogy pontosan mekkora részben, arról nem szólnak a kommünikék. Az utóbbi hetekben viszont a cég tőzsdei értéke drasztikusan csökkent, a tőkeinjekció előtt már a magyar OTP nagyságával (világméretben kicsinységével? – a szerk) vetekedett likviditását tekintve a világ egyik vezető biztosítási, pénzügyi és befektetési intézete (amerikai részvényelemzők szerint az utóbbi egy évben 94 százalékkal csökkent az árfolyam az úgynevezett subprime piaci válság miatt).

Alkotás Point Forrás: Irodahaz.info

Alkotás Point Forrás: Irodahaz.info

Az RBC Capital Markets amerikai elemző intézet szerint a biztosító csődje megbolygatta volna az egész világ pénzügyi rendszerét. Az AIG egyébként már háromszor is veszteséget jelentett idén, összesen 18,5 milliárd dolláros mínuszt felhalmozva. A cég azért bukott meg, mert úgynevezett credit-default swapokkal kereskedett, vagyis kétes besorolású jelzáloghitelek hozamára kötött bonyolult határidős üzleteket.

A Lehman Brothersnek fityiszt mutattak

A vezetést is rögtön lecserélték. Érdekesség, hogy Edward Liddy korábban egy olyan pénzügyi óriás igazgatóságában volt (Goldman Sachs), amelyet akkor a jelenlegi pénzügyminiszter (Henry Paulson) irányított. A Goldman amúgy kényesen ügyelt arra, hogy ne fogjon kétes eredetű másodrendű jelzálogpiaci ügyletekbe.

A Fed az AIG megsegítése után megtagadta a Lehman Brothers (amerikai negyedik legnagyobb bankja) megmentését. A bankóriás így közel 613 milliárd dolláros adósággal ment csődbe. A központi kormányzat közleménye szerint azért nem segítettek a Lehmannak, mert a piacok ennek a banknak az összeomlására jobban fel voltak készülve.

Az amerikai kormány tulajdonosa lett számtalan európai ingatlannak is. Az AIG csoporthoz tartozik ugyanis az AIG Lincoln, amely a térségben összesen 250 ezer négyzetméter irodaterületet üzemeltet (http://www.aiglincoln.com/hungary/hu/home/). München és Varsó mellett a magyar és a román üzletrész a legjelentősebb, de a cég egyre agresszívebben nyomul a moszkvai ingatlanpiacon is.

„Nem érintenek minket közvetlenül az AIG problémái, mert igaz, hogy ez a tulajdonos, de egy önálló projektcég vagyunk” – mondta el az FN-nek Lance Bozman, az ingatlanfejlesztő cégcsoport magyarországi vezetője. Magyarországon tulajdonosa és üzemeltetője a Market Central Ferihegy nevű kereskedelmi parknak, a Quadrum-projektnek, valamint a jelenleg is fejlesztés alatt álló Haller Gardens irodaparknak (információink szerint az MKB finanszírozza a projektet). De kiemelhetjük az Alkotás Pointot is (olyan bérlőkkel, mint a Brazil és az Angolai Nagykövetség, a Koreai Nagykövetség Külkereskedelmi részlege vagy az állami hivatalok és egyetemek adatbázisait kialakító amerikai CA informatikai cég).

Finanszírozási gondokkal küzd az ágazat

Az FN információi szerint az ingatlanpiaci válság ellenére az AIG Lincoln folytatja a terjeszkedést nemcsak a hazai, de a régiós piacon is, Romániában például hamarosan indul egy irodai és retail (kereskedelmi) vegyes projektjük, Moszkvában pedig egy 13 ezer négyzetméteres új fejlesztésüket sikerült 100 százalékosan kiadni, de gondolkodnak az orosz logisztikai piacban, valamint a szerbiai megjelenésben is.

Az általános ingatlan- és pénzpiaci válság miatt persze nehezebben lehet banki hitelekhez jutni. A magyar piacot elemezve a cégvezető elmondta, hogy egyre nehezebb területeket vásárolni, mert a tulajdonosok még mindig a két évvel ezelőtti árakon akarják eladni a földeket, de nehezebb a felépített projektek értékesítése is, mert a vevők jóval többet gondolkodnak egy ilyen beruházás előtt. Az infláció, a munkaerő, illetve az építőanyagok drágulása szintén visszavetik a magyar és a régiós építőipart és ingatlanfejlesztést.

„Az ingatlanfejlesztők többsége komoly finanszírozási gondokkal küzd annak ellenére, hogy ezt természetesen nem ismerik el” – vélekedett az FN-nek Bán Zoltán ingatlanpiaci elemző, aki hozzátette, hogy a bizalmi válság elérte már Magyarországot is, a fejlesztők nehezen tudják bankokkal finanszíroztatni a projekteket.

Manchesterben nem aggódnak

A Bajnokok Ligájában és az angol bajnokságban címvédő Manchester United 2006 áprilisában kötött szponzorációs szerződését az AIG (American International Group) amerikai biztosítóval. A megállapodás értelmében a klub az AIG lógójában ellátott mezekben szerepel a mérkőzéseken 2010-ig, és ezért 98,88 millió dollárt tehet zsebre.

Az AIG agóniája egyébként nem keltett aggodalmat Manchesterben, a klub honlapja nem is számolt be erről, és sportvonatkozását illetően a nagyobb angol források sem igen foglalkoznak a témával. A világ egyik legtehetősebb csapata amúgy is szerencsés helyzetben van, hiszen bőven válogathat a mezszponzorokban – ha szükséges.

Életbiztosításban is utaznak

Az AIG csoport pénzügyi és biztosítási termékeivel is jelen van Magyarországon. Az AIG fióktelepe elsősorban a vállalati vagyonbiztosításokkal foglalkozik, az AHICO (külön projektcég) pedig esősorban az életbiztosítási piacon képviselteti magát. A cég 2006-ban még 6,8 milliárd, egy évvel később már 8,2 milliárd forintos árbevételt ért el Magyarországon ezekben az üzletágakban (a teljes piac 508 milliárd forintot tesz ki). A cég hivatalos közleményében egyébként 8,6 milliárd forintos szavatoló tőke szerepel. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan hány ügyféllel rendelkeznek, de azt megtudta az FN, hogy közvetítő partnerként a Citibank és a Credigen is segít a biztosítónak értékesíteni termékeit.

„Az AIG-vel kapcsolatos híreket a központban kommunikálják, a magyar cég teljesen független” – válaszolt lakonikusan Dallos Krisztián, a cég kommunikációs vezetője. Az iparágban egyébként az ingatlanpiachoz hasonlóan alapvető fontosságú a bizalom. Kérdés, hogy melyik lesz a következő szereplő amelynél csontvázak dőlnek ki a New York-i központokban, hiszen a nemzetközi pénzügyi rendszerre gyakorolt hatások mellett a leányvállalatokon keresztül szinte mindegyik nagy szereplő jelen van régiónkban is. A Morgan Stanley például Budapesten működteti elemző központját és globális számviteli háttér-irodáját, amelyek több mint ezer főnek adnak munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik