Nagyvilág

Tovább tombol az ítéletidő, már az üdülőhelyek is veszélyben vannak

Újabb kisvárost öntött el vasárnap az árvíz az ausztráliai Queensland szövetségi államban, ahol ismét heves esőzés volt.

Már mintegy 40 olyan város van, amelyet részben vagy egészben elöntött a víz. Ezek egy részére azóta visszatértek a lakosok, és elkezdték a takarítást, viszont a 75 ezer lakosú Rockhamptonban például még nem húzódott vissza az ár. A legutóbbi áldozat a 22 ezer lakosú, tengerparti Maryborough, amelynek egy része a védelmi erőfeszítések ellenére vasárnapra víz alá került a települést átszelő folyó kiöntése miatt.

A legújabb áradás nem olyan súlyos, mint amilyenek az utóbbi hetekben tapasztaltak voltak, elöntve akkora területet, mint Franciaország és Németország együttvéve, de jelzi, hogy a talaj teljesen telített, nem képes elnyelni semennyi esőt. Queensland bizonyos területein több mint 200 milliméternyi esett az utóbbi 24 órában – közölte a meteorológiai szolgálat. A katasztrófavédelem vezetője szerint ilyen körülmények között ez a mennyiség nagy veszélyt jelent.

A szövetségi állam turistaparadicsomait és fővárosát, Brisbane-t eddig megkímélte az ár, de az új esők miatt várható, hogy ezek sem kerülik el a bajt. Sőt, vasárnap Brisbane egyes mélyen fekvő részeiről jelentették már, hogy betört a víz.

November óta tíz ember halt meg az ausztrál árvizek következtében, és mintegy 200 ezer lakost sújt a katasztrófa. A szövetségi kormány becslése szerint az árvízkár meghaladja az egymilliárd ausztrál dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik