Nagyvilág

Bevetették a hadsereget az áradás sújtotta Ausztráliában

A hadsereg repülőgépei siettek hétfőn a részben már elöntött kelet-ausztráliai Rockhampton segítségére, hogy ellássák alapvető élelmiszerekkel a nagyvárost.

A Fitzroy folyó torkolatánál fekvő 75 ezres Rockhamptonben egyre fenyegetőbb a helyzet, a vízszint hétfőn is tovább emelkedett, több körzetben elöntötte a rakpartokat és számos utca is víz alatt áll, miközben az előrejelzések szerint a zivatarok tovább folytatódnak a térségben.

A karácsony előtt kiújult özönvízszerű esőzések miatt mára Franciaország és Németország együttes területének megfelelő térséget öntött el a víz az északkeleti Queensland államban, s az árvizek már több mint 200 ezer embert sújtanak. A megáradt folyók eddig 22 várost és települést öntöttek el részben vagy egészben a jellemzően mezőgazdasági termelésből élő vidéken, ahogy az árhullám a partvidék felé vonult.

Az áradások szombat óta három ember halálát okozták. Rockhamptonbe a hadsereg tehereautókonvojai juttatják be az élelmiszereket a még valamelyest járható utcákon a város északi része felől. A hatóságok ugyanakkor attól tartanak, hogy a víz hamarosan elönti ezt az útvonalat is, amelyen át a lakosság egy része eddig elhagyta a várost.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik