Nagyvilág

Eldurvult az ausztrál árvízhelyzet

Két nap leforgása alatt majdnem a duplájára nőtt az árvíz által körülzárt városok száma az északkelet-ausztráliai Queensland szövetségi államban.

A helyi lakosok felkészülnek arra, hogy a várható újabb heves esők miatt tovább fog emelkedni a folyók vízszintje. Anna Bligh queenslandi kormányfő közölte szerdán, hogy az árvíz sújtotta városok száma 40-re emelkedett. Hétfőn még 22 elöntött városról számoltak be a hatóságok.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint a medréből kilépett Fitzroy folyó szerdán fog tetőzni 9,4 méteres vízszinttel, és a vízoszlop magassága még egy hétig jóval a riasztási szint felett marad. A folyó torkolatánál fekvő 75 ezer fős Rockhamptont a helyi hatóságok szóhasználattal élve “bibliai özönvíz” sújtja. A víz Franciaország és Németország együttes területének megfelelő térséget öntött el a szövetségi államban, s az árvizek már több mint 200 ezer embert sújtanak.

A drámai helyzetet tovább fokozza, hogy szerdán viharjelzést adtak ki Queensland déli részére azzal, hogy fennáll az újabb heves esők és a folyók hirtelen szintemelkedésének kockázata. Az áradás veszélyezteti már a szomszédos Új-Dél-Wales szövetségi állam városait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik