Nagyvilág

Félmillió görögnek nincs jövedelme

Mintegy 500 ezer görögnek semmilyen saját bevétele sincs. Elsősorban azok a háztartások érintettek, ahol mindenki munkanélküli.

Egy tanulmány szerint a kilencmillió lakosú Görögországban elsősorban azok a háztartások érintettek, ahol egyetlen családtagnak sincs állása. A görögöknek a munkaviszony megszűnését követően legfeljebb egy évig jár a munkanélküli segély, ha ez idő alatt nem szereznek munkát, akkor utána már csak a rokonok vagy az egyházi és más humanitárius szervezetek segítségére számíthatnak..

A Világ Orvosai segélyszervezet – amely Görögországban egészségügyi ellátást nyújt a társadalombiztosításból kimaradók számára – a segítséget kérők számának ugrásszerű emelkedéséről számolt be. Mint Nikitasz Kanakisz, a szervezet görög részlegének elnöke elmondta, az év első felében 30 százalékkal emelkedett az állandó páciensek száma. Közöttük elsősorban szűrővizsgálatot igénylő kismamák, oltásra váró gyerekek, de hivatalnokok is vannak, akiknek drasztikusan csökkentették a fizetésüket. Kanakisz hozzátette: előfordul az is, hogy élelmiszert kérnek a menhelyeikre betérők.

A Vima 99,5 görög rádióadó már felismerte ez utóbbi igényt, és a hét elején egy élelmiszerkampányba kezdett. A rádió munkatársai azt kérik a hallgatóktól, hogy “bevásárlásnál gondoljanak nincstelen honfitársaikra is, és vegyenek nekik is valamit”. “Egy csomag tészta is megfelelő” – hallható a felhívásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik