Nagyvilág

Decemberben szavaznak az euróról a görögök

A görög miniszterelnök a meglehetősen negatív nemzetközi fogadtatás és a kormánypárton belüli nézeteltérések ellenére megerősítette kedd este minisztereivel tartott válságtanácskozásán, hogy népszavazást akar kiírni az ország megsegítését célzó pénzügyi mentőcsomagról.

Az éjszakába nyúló, hét óra hosszáig tartó kormányülés befejeztével Iliasz Moszialosz kormányszóvivő bejelentette, hogy a miniszterek egyhangúlag támogatják a miniszterelnök kezdeményezéseit, és hogy a népszavazást “a lehető leghamarabb megrendezik azután, hogy kialakulnak a mentőcsomag legfontosabb részletei”. Jeórjiosz Papandreu a kormány sorsát a parlamentre bízza a pénteken megtartandó bizalmi szavazáson.

Hivatalának közleménye szerint ez mondta minisztereinek az ülésen: “Erőszakkal semmilyen programot nem fogunk bevezetni, csakis a görög nép beleegyezésével. Ez az ország demokratikus hagyománya, és megköveteljük, hogy külföldön is tiszteletben tartsák. Hiszem, hogy tiszteletben fogják tartani.”

Igen vagy nem

Azt fogják megkérdezni a görögöktől, hogy akarják-e az új megállapodást, és hogy az ország bent maradjon-e az eurózónában. A dilemma nem az, hogy “ez a kormány vagy egy másik”, hanem hogy “igen vagy nem a megállapodásra”, “igen vagy nem az euróra” – tette hozzá.

Mint mondta, tudja, hogy lesznek kedvezőtlen piaci reakciók, de szerinte a nyugtalanság ideiglenes lesz. A másik megoldás előre hozott választások kiírása lett volna, de azzal a kormány csak “a felelőssége alól bújt volna ki”, és a helyzet azzal fenyegetett volna, hogy csődbe megy az ország – érvelt a kormányfő.

Bizonytalanságot szűlt

Megdöbbenés fogadta szerte Európában a kormányfő döntését a népszavazásról és a bizalmi szavazásról. A nyugat-európai értéktőzsdék kedden erősen mínuszban zártak, miután a befektetők körében valóságos részvényeladási pánikot váltott ki a görög bejelentés.

Az új fejlemény miatt rendkívüli válságtanácskozást tartanak szerdán Cannes-ban az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik