Belföld

Mesterséges intelligencián alapuló integrált biztonságtechnikai megoldások

Mesterséges intelligencián alapuló integrált biztonságtechnikai megoldások: arcképfelismerés, mozgás-, tűz-, "bomba"detektálás video-analízissel.

Mesterséges intelligenciával felruházott, videoelven működő arcképfelismerő, mozgásellenőrző és digitális archiváló rendszer, beléptető rendszerekhez, tűzjelző központokhoz vagy helyettük.

Meglévő hálózatokon gyorsan felépíthető, jól menedzselhető.

Partnercégünk, az MTT Kontrol Kft. biztonságtechnikai megoldásait elsősorban a világon is egyedülálló, energiaszegény tomográfok kifejlesztésének “mellékterméke-ként” a videokép-feldolgozásban szerzett évtizedes tapasztalatokra alapozza. Megoldásaik az európai, ázsiai, közel-és távol-keleti piacokon jelenleg egyedülállóak.

Videokép-feldolgozás
Jelenleg nagyon sok helyen a meglévő videokamerák jeleit videoszalagra rögzítik, majd azt eltárolják, és rotációs elven alapulva felülírják. Ezzel kapcsolatban több megoldandó probléma is felmerül:
(a) A kamerák felbontása alkalmatlan arra, hogy értékelhető, felismerésre vezető képet szolgáltasson a rögzített eseményről.
(b) A kamerák jelei – eseménytől függetlenül – a teljes időben rögzítésre kerülnek, azaz az értékes és a holtidő aránya akár 1:1000-nél is rosszabb lehet!
(c) A kamerákat a biztonsági feladatot ellátó személyek figyelik, esetleg egyéb feladatot is ellátva, ami a fáradtsággal egyenes arányban a figyelem csökkenéséhez, a kamerán esetleg látható képek érzékelésének megszűnéséhez vezethet.
(d) A meglévő rendszer statikus, a napi tevékenységhez nem igazítható hozzá, stb.

A megoldás a digitális jelfeldolgozás, a szoftveres intelligencián alapuló értékelés, illetve eseménytől függő jellegű digitális tárolás.
A megvalósítás a pénzügyi lehetőségektől függően lépésenként ütemezhető!
Első lépésben a meglévő videokamerák jeleit a számítógépes hálózatra kapcsolt “boxokon” keresztül a videokazetták helyett mágneses adathordozón tárolhatjuk, elkerülve a folyamatos kazettacsere és a keletkező hatalmas kazettamennyiség tárolásából adódó problémákat, anyagi terheket.
A jelenlegi videomagnókból ‘kihúzva’ a meglévő analóg vagy digitális kamerák kábeleit, azokat csatlakoztatva a rendszer dobozaihoz (“boxok”), a digitális érzékelő-és archiváló funkció hatására csak azon kamerák képei kerülnek rögzítésre, ahol ténylegesen esemény történik, és csak annyi időszelet, amennyi szükséges.
Mivel a boxok pufferelik a képjeleket, így beállítható, hogy az érzékelés előtti események hány másodpercre visszamenőleg, illetve az érzékelés megszűnése után hány másodpercig legyenek rögzítve! Ezzel az érzékelési küszöb elérése előtti/utáni eseménysor is rögzíthető!
Az eszközkészlet bármilyen, közepesen terhelt vagy menedzselhető 10/100-as hálózatra, pl. WIN95/98/NT/2000 operációs rendszeren működő LAN-WAN-ra telepíthető. Rendkívűl jól szervezett, és opti-mális mértékben decentralizált struktúrája miatt jelentős mértékű terhelés-növekedést nem okoz. További gerinc-kábelezés a legritkább esetben szükséges, elegendő az aktív eszközök frissítése, cseréje.

Második lépésként a videokamerák jeleit egy mesterséges intelligencia-elemekkel rendelkező számítógépes feldolgozó egységen vezetik keresztül, ami a képeket kiértékelve az események rögzítését, valamint a megfelelő személy riasztását végzi. Az értékesnek ítélt képsorokat – és a rendszer pufferéből a riasztást megelőző 5…20 másodperc eseményeit – digitálisan, mágneses adathordozón eltárolja. Egy 4-kamerás rendszer tárolókapacitása folyamatos üzem esetén is több évre elegendő lehet!
Az intelligens feldolgozó rendszer jellemzői:
* Digitális képanalizátor a mozgás- vagy a statikussá válás figyelésére; Mozgás- és BOMBADETEKTÁLÁS
* A figyelt térbe bekerülő, vagy onnan kikerült, hiányzó objektu-mok kontúrjának grafikus jelölése, a hozzájuk kapcsolódó ese-mények rögzítése;
* Kép-a-képben figyelőmonitor-rendszer, rotációs képnagyítás-sal;
* Windows95…2000 kompatibilis interfészek;
* Sokszintű jelszó-menedzsment;
* Területfigyelés videokamerákkal képernyőről / munkaállomás-ról vezérelt kézi mozgatással vagy automatikus üzemmóddal;
* Folyamatos adatgyűjtés és -elemzés minden integrált eszközről (infrakamerák, egyéb érzékelők);
* Minden esemény rögzítése, automatikus, többcsatornás figyel-meztető- és riasztó-rendszer (akusztikus és vizuális riasztás, fax, rádiótelefon, e-mail, stb.);
* Diagnosztikai lehetőségek;
* Tár-takarékos, paraméterezhető rögzítési/archiváló rendszer;
* Adatbázis-analízis a rögzítés helyétől, idejétől, eseménytípustól függő szűrőrendszerrel;
* A vezérlő-pultok kapcsolódhatnak LAN-on, telefonvonalon vagy rádió-csatornán keresztül;
* Max. 48.000 alap-jelforrás (A/D jeladó, pl. infravörös érzékelők, állapotérzékelők, stb.) vagy max. 16.000 komplex jelforrás (kártya, videó-kamera, stb.) adatainak feldolgozása;
* Analóg és/vagy digitális, illetve videó-jelforrások jeleinek feldolgozása, kiértékelése;
* max. 300 archiváló-egység ( akár 300 terrabájt!);
* max. 50 millió esemény nyilvántartása;
* Korlátlan időzóna-kezelés; kivételes munkanap v. munkaszünet;
* Sebesség: 25 kbit/sec. ;
* max. 1200m távolság az egyes elemek (boxok) és érzékelőik (kamerák) között;
* Feldolgozási szabályalkotás tág határok között (tetszőleges forgatókönyv életbeléptetése eseménytől függően, érzékelők kor-látlan számú csoportba szervezése, időbeli élesítési szabályok, egyszerű grafikus “telepítési modell” azonnali adatbázis-kialakítással, tetszőleges riasztási rendszer alkalmazása);
* SQL adatbáziskezelő;

A következő lépcső a kamerák cseréje lehet, a szükséges felbontás, a látótér menedzselhetősége biztosítására. Jelosztó alkalmazásával a tesztidőszak végéig megtarthatja akár a teljes addigi rendszert is.

Lehetőség van null-luxos vagy infravörös kamerák – akár rejtett – alkalmazására is. Speciális biztonsági kamerákat is szállítunk, amelyeknek látóterülete max. 256 szegmensre bontható, ezekre érzékelési algoritmusok adhatók meg. Ezáltal akár a mozgás irányától függő, vagy minimálisan meghatározott szegmensszámon megjelenő esemény rögzíthető (objektum méretétől, mozgásirányától függő riasztás, zavaró hatások, pl. szélfújta elemek kiküszöbölhetők, csak meghatározott területek figyelése, stb.).

A rendszer lényege, hogy egy sajátos azonosítási algoritmus szerint elemzi a videoeszköz által az adott személyről készített képet, és azt összehasonlítja az adatbázisban tárolt képekkel. Alapja és magja egy TOWER fantázianevű ipari számítógép, és a hozzá tartozó rendszerszoftver, amely teljes kiépítésben egyidejűleg 48000 (!) jelcsatornát (vagy 16000 videocsatornát!) képes menedzselni! Teljes körű grafikus menedzselés (térképen ikon-objektumok, mögöttük a teljes adatbázis!), elegendő egyetlen rendszergazda a teljes rendszer felügyeletére! A TOWER köré építhető modulok ön-magukban is működőképesek, de összekapcsolva hatványozottan magasabb szolgáltatási szint biztosítására képesek.
Bármilyen, közepesen terhelt vagy menedzselhető 10/100-as hálózatra, pl. WIN95/98/NT/2000 operációs rendszeren működő LAN-WAN-ra tele-píthető. Rendkívűl jól szervezett, és optimális mértékben decentralizált struktúrája miatt jelentős mértékű terhelés-növekedést nem okoz. További gerinc-kábelezés a legritkább esetben szükséges, elegendő az aktív eszközök cseréje.
A felmerülő problémák: a személy mozog, változó magasságú egyénekkel van dolgunk, az idő során fokozatosan (öregedés, napozás), vagy ugrás-szerűen (szemüveg, hajviselet, fizikális elváltozások) változnak az adatbázisban lévő személyek arcvonásai, a felvételnél különböző bőrszínű szemé-lyekről lehet szó (néger, ázsiai, európai, stb. bőrtípusok), a környezeti fényviszonyok mások, mint a referencia-felvételé, nagy számú referencia-adatbázisból kell értékelhető válaszidőn belül az azonosítást elvégezni, mindezen tevékenység egy struktúrált objektumrendszeren belül zajlik, ahol ellenőrizni, szabályozni kell a belépő személyek jogosultságuk szerinti mozgását, ezeket később is visszakereshető módon tárolni kell, ki kell küszö-bölni a fényképpel való visszaélést, stb.
Olyan megoldás-variációt kínálunk, amely kiküszöböli ezeket a hiányosságokat. Ez a FRACTAL – Beléptető és objektumon belüli mozgást arcfelis-merési elven ellenőrző rendszer. MABISZ minősítése: “Magas biztonsági szintű” , 1168-10/99.
Főbb sajátosságok: Online (automata) üzemmódban max. 300 személyt (személyenként 5 fotó) képes realtime-ban felismerni, azonosítani, mozgását lekezelni. Offline üzemmódban -előazonosítás után (okmányszám, jelszó begépelése, aktív vagy passzív kártya használata, ujjlenyomat, stb.)- jelenleg a rendszer 5 millió embert kezel (elméletileg korlátlan a kapacitása).
* Ajtócsoportok képzése;
* Időzónák beállítása személyenként, ajtócsoportonként;
* Útvonalkijelölés és személyhez rendelés;
* Programozott, felhasználótól függő működés;
* Forgatókönyvek lehetősége (műszak-képzés, beáramlási-éjszakai-nappali-hazameneteli időszaki üzemmódok, ri-asztástól függő forgatókönyvek);
* Adatbázis analízis és -statisztika grafikusan vagy adat-szerűen;
* Ajtók, ajtócsoportok nyitása/zárása, blokkolása automati-kusan, vagy vezérlői utasításra;
* Az adatbázis alapján tetszőleges jelentés generálása;
* Digitalizált / szkennelt tervrajz (vagy vektorgrafika) szerinti real-time kamera-menedzsment, grafikus ikon-alapú modellezéssel, és ehhez kötött adatbázis-eléréssel;
* Fénykép alapú keresés az objektumban vagy az adatbá-zisban!

Ajánlunk jelosztót, aminek segítségével részben vagy teljes egészében meg-tarthatja akár a teljes jelenlegi rendszert is, amíg teszteli vagy bevezeti a közösen kidolgozott megoldást.

Az arcképfelismerés következő lépcsőjére, azaz egyes személyek tömegből történő felismerésére, valamint rendszámfelismerésre is rendelkezünk megoldással (stadionok, tiltó-listák, körözési listák).

Komplex biztonsági- és adatgyűjtő rendszer
A hagyományos biztonságtechnikai megoldások során a többzónás objektumvédelmi- és tűzvédelmi rendszerek lehetőségei a zónabehatárolás miatt gyakran korláto-zottak, és passzívak. Mind gyakoribb igényként merül fel egy komplex, mindent átfogó, ugyanakkor rugalmasan menedzselhető, forgatókönyv szerint működő biztonsági rendszer létrehozása. Emellett célként megjelenik a munkafolyamatokhoz kapcsolódó információk, adatok gyűjtésének, elemzésének és archiválásának igénye is.
Meg kell oldani az intelligens reagálás feladatait, azaz logikai döntési sorokat kell képezni az előforduló összes lehetséges eseményre, emellett meg kell/lehet tartani a folyamatos ellenőrzés és a váratlan megoldások alkalmazásának lehetőségét is. Erre szolgál a TOWER köré felépíthető rendszer, aminek az eddig ismertetteken túli előnyei:
* Egyesíti a video-megfigyelés, a mozgás-kontroll, tűz- és behatolásvédelmi, riasztó adminisztrációs, monitoring archiváló és beléptető-nyilvántartó rendszereket;
* Minden funkcionális egység egymással kapcsolatban van;
* Moduláris elv érvényesítése mind a hardver-eszközök, mint pedig a szoftverelemek esetén, ezáltal csak a cél eléréséhez szükséges elemek rendszerbe-állítására van szükség;
* Könnyen telepíthető és korszerűsíthető;
* Folyamatos adatgyűjtés és -elemzés minden integrált eszközről;
* Diagnosztikai lehetőség az egyes blokkok, irányító-egységek, pultok, programmodulok szintjén;
* Rendkívüli események jelzése;
* Biometriai ellenőrzés – ujj- és tenyérlenyomat, pupillakontroll, stb. – lehetősége;
* Digitális képanalizátor a mozgás- vagy a statikussá válás figyelésére;
* A figyelt térbe bekerülő, vagy onnan kikerült objektumok kontúrjának grafikus jelölése, a hozzájuk kapcsolódó események rögzítése;
* A megfigyelőrendszer az igények növekedését újabb modulok üzembeállításával gyorsan, szoftver-, és adatbázismódosítás nélkül ki tudja szolgálni (plug-in modularitás);
* Vezérlő-pultok kapcsolódhatnak LAN-on, telefonvonalon vagy rádiócsatornán keresztül;

A videoelven működő felismerés további alkalmazási lehetőségei:
ˇ Beléptető rendszerek, kapu- és ajtóvezérlés;
ˇ Jelenlévő személy azonosítása a tárolt adatok alapján (rendőrség, határőrség, útlevélvizsgálat, okmányvizsgálat)
ˇ Számítógépes hozzáférés szabályozása személyfelismerés alapján történő jogosultság-ellenőrzéssel és profil-érvényesítéssel (fejlesztő-cégek, brókerek, banki terminálok, stb.);
ˇ Intézmények, nagyforgalmú helyek beléptető-, mozgást korlátozó, ellenőrző és engedélyező rendszere, tiltó- illetve körözési listák érvényesítése az adott rendsze-ren keresztül;
ˇ Bankok biztonsági rendszere (jogosult személyek, pénzszállítók, alkalmazottak időbeosztásuknak megfelelő nyilvántartása, mozgásuk szabályozása, on-line ellenőrzése);
ˇ Forgalmas helyek bombaveszélyes csomagjainak vizuális felderítése;
ˇ Külterületi objektumok tárolókapacitás- és élőerő-takarékos, tervszerű, folyamatos megfigyelése (raktártelepek, energetikai létesítmények, ipari létesítmények, erőművek, tűz- és robbanásveszélyes helyek, mostoha vagy életveszélyes környezet melletti érzékelés és kontroll – akár több telephely ellenőrzése egyetlen központból!)

Tárgy- illetve dokumentum-azonosítás, és védelem (TOWER-től függetlenül).
Lehetőséget biztosítunk Önöknek az egyik leghatékonyabb, az alacsonyabb értékkategóriájú termékeknél, illetve dokumentumoknál is alkalmazható biztonsági azonosítási rendszer használatára: lapos, olcsó, igen kis méretű, jól rejthető, akár címkével is fedhető, vagy az eszköz belsejében elhelyezhető, proxykártyaként működő, szabványos olvasókkal menedzselhető, így akár kisebb árucikkeknél, dokumentumok azonosítására és védelmére is alkalmazható (minősített iratok, papírba öntve speciális dokumentumok, belépők, jegyek, okmányok azonosítása, védelme). Távmenedzselhető az engedélyezési rendszerrel, alkalmazható a tárgy elvitelének megakadályozására, titkos dokumentumok kivitel- vagy másolás elleni védelmére, stb.

A DAMOS Hungary Kft által kínált arcfelismerő rendszer egy reprezentánsát az MTT Kontrol már Magyarországra is – egy beléptető rendszerhez kapcsolva – szállította.

Az MTT-Kontrol fejlesztőcsapata az elmúlt években világszínvonalon szinte egyedülálló szakmai felkészültségét olyan nagy nemzetközi cégekkel való közös projektekben bizonyította, mint az ADEMCO INC., AMERICAN DYNAMICS, APOLLO, CHFER LAB., KABA, NORTHERN COMPUTERS INC. és a WESTERNHOUSE. Magyarországi referenciával is rendelkezik a szoftver: meglévő beléptető-rendszerhez arcképfelismerési funkció került integrálásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik