Nagyvilág

Putyin lebuktatta magát

Olyan modern rakétarendszer visszavonásáról is szó van a minszki megállapodásban, amelyet csak Oroszországban állítottak rendszerbe – írja a VS.hu.

A Finn Külügyi Intézet szakértőinek – köztük Rácz Andrásnak, aki nemrég még a Magyar Külügyi Intézet munkatársa volt – szemet szúrt, hogy a megállapodásban azt írták, a konfliktusban részt vevő feleknek vissza kell vonniuk nehézfegyverzetüket, a visszavonandó fegyvertípusok között szerepel a Tornado-S nagy hatótávolságú rakétarendszer is – írja a VS.hu.

Ezek szerint Oroszország saját magát buktatta le a Minszkben a csütörtökön megkötött tűzszüneti egyezménnyel. A Tornado-S az orosz hadsereg egyik legmodernebb, 2012-ben rendszerbe állított fegyvere. Érdekesség, hogy orosz közlés szerint sincs belőle még senkinek a világon, így egyértelmű, hogy Kelet-Ukrajnába is csak az orosz hadsereg részvételével kerülhetett. Pontosabban: nyilvánvaló, hogy az orosz reguláris erők működtetik ezeket a fegyvereket Ukrajnában. A Finn Külügyi Intézet elemzését a VS.hu kérdésére megerősítette Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik