Nagyvilág

Nem engedik el az ukrán pilótanőt

Megalapozatlanok a híresztelések Nagyija Szavcsenko közelgő szabadon engedéséről - jelentette ki az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője pénteken.

Vlagyimir Markin azt is közölte, hogy a hatóságnak megdönthetetlen bizonyítékai vannak arra, a volt ukrán katonanő vezette a célra társait, akik (tavaly nyáron) Délkelet-Ukrajnában aknatűz alá vették az állami orosz televízió riporterét és kollégáját szállító gépkocsit. Ezért szerinte “nincs semmiféle” alapja annak, hogy őt szabadon engedjék.
A tévések meghaltak a lövöldözés során.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) hasonló, nyomozói és vádhatósági feladatokat is ellátó orosz szervezet szóvivője hangsúlyozta, hogy az ukrán katonanő “egyáltalán nem volt pilóta”, mindössze célzóként szolgált – egy Mi-24-es harci helikopteren – és közreműködött Igor Kornyeljuk és Anton Volosin orosz újságírók megölésében. Markin azt mondta, hogy Szavcsenkót bírósági döntés alapján különösen súlyos bűncselekmény elkövetése miatt vizsgálati fogságban őrzik. “A bíróságnak van joga meghatározni bűnösségének fokát és a büntetés mértékét”, és az ügy egyelőre nyomozati szakaszban van – tette hozzá.

Az orosz hatóság illetékese a Szavcsenko elleni megdönthetetlen bizonyítékok között sorolta a volt katonanő feljegyzéseit, a megölt orosz tévések testéből kivett aknagránát szilánkok ballisztikai szakértői vizsgálatait, és a tévések halálának helyszínéről készített műholdas fényképeket, videofelvételeket. Azt mondta, hogy mindez csak egy része a bizonyítékoknak, amelyeket a bíróság elé fognak tárni, és megjegyezte, hogy “egyes politikusokkal és úgynevezett ügyvédekkel ellentétben mi tényekből indulunk ki és nem érzelmek, valamint politikai szenvedélyek irányítanak bennünket”.

Közben Mihail Fedotov, az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács elnöke közölte: pénteken meglátogatta Szavcsenkót, aki nem akar sem egyéni, sem közkegyelmet. Mint mondta, Szavcsenko azt akarja, hogy minél előbb állítsák bíróság elé, mert meg van győződve arról, hogy az igazságszolgáltatás kimondja majd: nem követett el semmilyen bűncselekményt.

Súlyos vádak

Ahogyan korábban megírtuk: a “normandiai négyek”: Angela Merkel német kancellár, Francoir Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő e heti megbeszéléseit követően Porosenko közölte, hogy megegyeztek az orosz féllel a tavaly Ukrajnában parlamenti képviselővé választott pilótanő szabadon engedéséről.

Erre reagálva Alekszej Puskov, az orosz duma külügyi bizottságának elnöke csütörtökön azt mondta: Szavcsenko ellen nagyon súlyos vádakat hoztak fel, és ahhoz, hogy ejtsék ezeket, vagy a nyomozószerveknek kell levonniuk azt a következtetést, hogy megalapozatlanok, vagy pedig bíróságnak kell kimondania ártatlanságát.

Nagyija Szavcsenko az Ajdar nevű ukrán fegyveres csoportban egy Mi-24-es helikopteren szolgált, és tavaly nyáron, a kelet-ukrajnai harcok idején esett a szakadárok fogságába. Ők adták át őt az orosz hatóságoknak. Titokban Voronyezsbe vitték, és büntetőeljárást indítottak ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik