Nagyvilág

A szakadárok szerint Kijev nem tartja be a minszki megállapodást

Kijev lényegében megtagadja a minszki megállapodások teljesítését azáltal, hogy nem hajlandó amnesztiában részesíteni a kelet-ukrajnai felkelők vezetőit - mondta pénteken Andrej Purgin, az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" népi tanácsának szóvivője.

A szakadár politikus Pavel Klimkin ukrán külügyminiszternek arra a pénteki megnyilatkozására reagált, amely szerint a kelet-ukrajnai eseményekben részt vevőkre vonatkozó közkegyelmet kizárólag az ukrán parlament által tárgyalt törvény értelmében biztosítják, a fegyveresek vezetőinek adott kegyelemről azonban nincsen szó.

A helyi hírügynökségnek nyilatkozó Purgin szerint a külügyminiszter ezzel gyakorlatilag jelezte, hogy az ukrán kormány nem fogja teljesíteni a minszki megállapodást és a törvényt.

Purgin kifejtette, hogy Kijevben most “boszorkányüldözés folyik”, egyre több a politikai fogoly, elítélik és börtönbe zárják a másként gondolkodókat. A szakadár vezető szerint ezreket fognak perbe jelentéktelen ügyek miatt. Emlékeztetett a legutóbbi nagyobb méretű, szerinte egyenlőtlen fogolycserére. “Mi valóban azokat az embereket adtuk át, akik lövöldözni jöttek hozzánk, ukrán részről 220 személyt adtak át nekünk, közülük azonban csak 34 volt felkelő, a többiek politikai foglyok voltak” – mondta Purgin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik