Belföld

“ZÖLD PONT” – Magyarországon is!

Mától Magyarországon is lehetőség nyílik a "ZÖLD PONT" védjegy használatára. A védjegy a csomagolt termékeken azt szimbolizálja majd, hogy gyártója eleget tesz a jogszabályokban megfogalmazott környezetvédelmi kötelezettségeknek.

A PRO EUROPE – amelynek tagja jelenleg 12 európai ország nemzeti szervezete és amely a “ZÖLD PONT” védjegy európai unióban történő használatát koordinálja, – 2001. április 26.-i brüsszeli ülésén döntött arról, hogy védjegyhasználati szerződést köt hazánk első csomagolóanyagok-újrahasznosításának koordinációjára létrejött nemzeti szervezetével az ÖKO-Pannon Kht-val.

A PRO EUROPE a ZÖLD PONT jelzés használati jogát csak az általa meghatározott követelményeknek megfelelő, nemzetileg elismert szervezeteknek adja meg. A jelzés használói elfogadják egységes jelentését, miszerint a védjeggyel ellátott termék-csomagolások után díjat kell fizetni egy olyan nemzeti csomagolási hulladék hasznosítását koordináló társaságnak, amelyet az 1994-es Csomagolás és csomagolási hulladékról szóló (94/62) EU-direktívában meghatározott elvek alapján hoztak létre. Hazánkban ilyen szervezet az Öko-Pannon Kht, amelyet az érintett vállalkozások egy csoportja 1996.-ban éppen ezen európai uniós előírások jövőbeni teljesítésének érdekében hoztak létre.

Mint Bernard Herodin, a Pro Europe ügyvezető igazgatója bejelentette: “Mától Magyarország, mint EU-tagjelölt élhet azzal a lehetőséggel, hogy a csomagolási hulladék probléma megoldásánál az európai unióban már bevált megoldást alkalmazza. A PRO EUROPE az Európai Unión kívül a csatlakozásra váró országok körében is bővül, 2000-ben Norvégiát, Lettországot és Csehországot vette fel tagjai közé, és jelenleg is több országban folytatunk tárgyalásokat a védjegy bevezetéséről.” A licencjelzést az említett országokon kívül Németország, Belgium, Franciaország, Írország, Luxemburg, Ausztria, Portugália és Spanyolország használja.

A ZÖLD PONT az európai unióban garancia arra, hogy a jelzésével ellátott csomagolóanyagok hulladékait szelektíven gyűjtik, szétválogatják és hasznosítják, vagyis az Európai Uniós követelményeknek megfelelően kezelik. A csatlakozó vállalatok termékein feltüntetett ZÖLD PONT tehát azt jelzi, hogy tagjai egy kizárólag a csomagolási hulladékok begyűjtésére és hasznosítására létesült rendszernek, amelynek működése megfelel az EU irányelveinek. A PRO EUROPE védjegye, a ZÖLD PONT használati jogáért a tagvállalatok (csomagolóanyag gyártók, -töltők, kereskedelmi vállalatok) licencdíjat fizetnek, ezzel finanszírozzák a szervezet tevékenységét. A licencdíj mértékét a csomagolóanyag összetétele és tömege határozza meg, és az megfelel a gyártóra eső tényleges csomagolási hulladékkezelési költségnek. A csomagolási hulladékból végül másodnyersanyagot vagy új terméket állítanak elő. A “ZÖLD PONT” jelzés a világ 170 országában védett. Európa-szerte mintegy 60.000 engedéllyel rendelkező gyártó jelenleg 460 milliárd csomagolást jelöl meg a ZÖLD PONT-tal. Ezzel a ZÖLD PONT a világ legtöbbet használt védjegyévé vált.

Magyarországon a csomagolási hulladékok kezelését szabályozó készülő csomagolási rendelet kötelezni fogja a csomagolt termékek gyártóit ill. importőreit a használt csomagolás meghatározott arányú kezelésére ill. hasznosítására. Egy koordináló szervezethez mint pl. az ÖKO-Pannon Kht-hoz történő önkéntes csatlakozással, a Hulladékgazdálkodási törvény alapján ezek a feladatok átruházhatóvá válnak. A non-profit koordináló szervezet a csomagolási hulladékok begyűjtésének és hasznosításának koordinálását végzi, a tagvállalatok által befizetett licencdíjakból pedig fedezi a begyűjtéssel és hasznosítással járó többletköltségeket. Ez a rendszer olyan alternatív optimalizált megoldást kínál, amely piaci elveken alapulva oldja meg a csomagolási hulladékkezelést, s amelynek célja, hogy a licencdíjat fizető tagvállalatok számára teljesítse a Hulladékgazdálkodási törvényben előírtakat, egyben megfeleljen az Európai Uniós elvárásoknak.

Gönci Beáta, az Öko-Pannon Kht. ügyvezetője elmondta: “A ZÖLD PONT éppen a közép-kelet-európai EU-tagjelöltek számára biztosít hatékony és gazdaságilag ’értelmes’ eszközt, hogy teljesíteni tudják az EU csomagolási hulladék hasznosítására vonatkozó előírásait, európai viszonylatban pedig egy további lépést jelent az akadályok leépítésében, amelyek a csomagolt áruk szabad kereskedelmét hátráltatják Európán belül.”

PRO EUROPE
1990-ben 95 németországi vállalat összefogásával alakult meg a Duales System Deutschland GmbH azzal a céllal, hogy non-profit szervezetként megszervezze a csomagolási hulladékok kezelését és másodnyersanyag minőségben történő értékesítését. A szervezet tevékenysége és a ZÖLD PONT iránti fokozódó nemzetközi érdeklődés következtében 1995-ben a Duales System Deutschland AG úgy döntött, hogy a ZÖLD PONT használatának döntési jogát egy európai szervezetre ruházza át. Megalapította a PRO EUROPE-ot (Packaging Recovery Organisation Europe s.p.r.l.), amihez Ausztria, Belgium és Franciaország hasonló szervezete is csatlakozott, így a ZÖLD PONT licencjelzés nemzetközivé vált. A PRO EUROPE 1996 decemberében kezdte meg működését Brüsszelben. A szervezet egységes szabályok alapján adja ki a ZÖLD PONT használatának licencét nemzetileg elismert csomagolási hulladék újrahasznosítását koordináló társaságoknak.

ÖKO PANNON KHT.
A magyarországi csomagolóipar jelentős képviselői 1996-ban létrehoztak egy az Európai Uniós gyakorlatnak megfelelően működő közhasznú társaságot, amelynek jövőbeni célja a csomagolási hulladékok gyűjtésének és hasznosításának koordinálása
Az Öko-Pannon az elmúlt két év folyamán Győrben közreműködött egy regionális szelektív hulladékgyűjtő programot. Ennek során kapcsolatokat épített ki az önkormányzatokkal és a hazai hulladékhasznosítókkal. Az elmúlt években jelentős tapasztalatokat szerzett egy országos rendszer működtetéséhez.
Az Öko-Pannon hosszú távú célja, hogy meghatározó szerepet játsszon a hazai csomagolási hulladék begyűjtés és hasznosítás koordinálásában. Tevékenységét úgy kívánja végezni, hogy az a társadalom számára a környezetvédelmi célkitűzés leghatékonyabb megoldását nyújtsa és előnyös legyen valamennyi szereplő így az önkormányzatok, a hulladékbegyűjtő és hasznosító vállalkozások de leginkább a költségeket végül is fedező lakosság számára.

További információk:
Öko Pannon Kht. – Gönci Beáta (210-3876)
Viszkei György (313-7034)
Noguchi & Peters – Szémann Tamás (312-7289)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik