A szénhidrátokkal kapcsolatos legújabb tudományos eredményeket ismertették a Magyar Táplálkozástudományi Társaság 2001. augusztus 23-án megrendezett, “A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban, a modern táplálkozástudomány eredményei tükrében” című konferenciáján.
Dr. Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke bevezetőjében elmondta, hogy a helytelen táplálkozás mögött a tápanyagok és a helyes étrend ismeretének hiánya áll. Az édességek is hozzátartoznak a modern, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A tudomány egyre nagyobb szerepet kap a táplálkozásban és igyekszik segíteni a szénhidrátok élettani hatásainak széles körű megismertetését.
Prof. Dr. Bíró György táplálkozástudományi szakértő a csokoládé pozitív hatásaira hívta fel a figyelmet. A kakaó alapanyagú termékek nemcsak lassítják az öregedési folyamatot és a rákos megbetegedések kialakulását, de javítják a kedélyállapotot és serkentik az agyműködést is.
A szénhidrát-fogyasztással szemben máig fontos ellenérv a szénhidrátok, főként az édességek testsúlyra és fogakra gyakorolt kedvezőtlen hatása. A fejlett országokban a népesség 25%-a elhízott, ez a jelenség egyre gyakoribb a gyerekek és a fiatalok körében is. A Magyar Édességgyártók Szövetségének megbízásából idén nyáron Magyarországon végzett kutatásából az derült ki, hogy a kövérségért és a fogszuvasodásért az emberek hazánkban is elsősorban az édességeket és a chips-féléket teszik felelőssé. A Marlene van Baak professzor asszony által bemutatott kutatási eredmények ennek éppen ellenkezőjét bizonyítják. Ezek szerint nem a megemelt szénhidrátbevitel vezet testsúlytöbblethez. Az elhízás kialakulásában sokkal fontosabb szerepet játszik a fokozott zsírbevitel és a fizikai aktivitásszint csökkenése.
A helyes étrend meghatározza fizikai és szellemi jóllétünket és fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, illetve a jó közérzet kialakulásában. Dr. Antal Magda, az OKK-OÉTI főorvosa elmondta, hogy a helyes táplálkozás alapelveinek széleskörű megismertetése céljából az EU tagországok szakemberei egységes táplálkozási ajánlást kívánnak létrehozni. A hasonló amerikai ajánlás a rendszeres testedzés fontosságára és az élelmiszerekben található tápanyagok pontosabb ismeretére hívja fel a figyelmet.